Milyen rovar ez?
A hangyák és a darazsak közeli rokonok, mind két csoport a hártyásszárnyúak (Hymenoptera) köze, ezen belül a fullánkosok (Aculeata) alrendbe (vagy öregcsaládba, éppen hol milyen szintnek veszik) tartoznak, ezért hasonlíthatnak egymásra. (Darázs alatt itt a redősszárnyú darazsakat értem, a legtöbb ember ezeket ismeri olyan rendszertani kategória, hogy "darázs", nincs, néhány csoport kivételével (méhek, hangyák) a hártyásszárnyúak többségét darazsaknak hívják.)
Amennyire tudom, nem létezik sárga-fekete csíkos mintázatú hangya. Ezen kívül a hangyáknál csak a hímeknek és a termékeny nőstényeknek (amiből a királynő lesz) van szárnyuk. A darazsak között viszont nem csak a fent említett redősszárnyú darazsakra, hanem más fajokra is jellemző a mintázat, tehát elég sok lehetőség van. :) Azt nem igazán tudom, mit értesz azon, hogy a lábuk a hangyáéra hasonlít. Ha esetleg tudsz kicsit pontosítani (pl. mekkora méretűek), az segíthet, de a legjobb egy kép volna.
Néhány lehetőség:
német darázs
francia darázs
óriás csőrősdarázs
gyakori gömböcdarázs
csomósdarazsak
óriás tőrösdarázs (bár ez nem valószínű)
(M. flavifrons néven is előfordul szakirodalomban)
Még sok más darázsfaj lehet, ha pedig szőrös, akkor valószínűleg valamilyen méh.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!