Láttatok már olyan rovart, ami egyszerre szúnyog meg légy is?
Olyan nincs, hogy valami félig szúnyog, félig légy. Vannak olyan legyek, amelyek hasonlítanak a szúnyogokra, és vannak olyan rovarok, amelyek a szúnyogok rokonai közé (fonalascsápúak - Nematocera) tartoznak, ez utóbbiak a bársonylegyek (Bibionidae).
A leírásod alapján nem tudom sajnos megmondani, mi lehetett ez.
Hosszú szájszervük van a pöszörlegyeknek (Bombyliidae):
Erős szúró szájszervük van a böglyöknek (Tabanidae):
Ezek, amik hirtelen eszembe jutottak, mint szóba jövők, de egyik se tűnik az igazinak. Mindenesetre ha tudnál még valamit mondani, talán tudnék pontosítani. (pl. mit jelent az, hogy "szúnyog lábakkal")
Szia! A szúnyog lábakkal nálam, mint laikusnál azt jelenti, hogy pont olyan lábai voltak, mint a pöszörlégynek. :) A bögölyt azért felismerem, azt kizárhatjuk, és az első sem hasonlít rá. A pöszörlégyhez nagyon hasonlított, csak a szívókája nem volt ennyire fullánkszerű, inkább olyan volt, mint a szúnyogé. Potroha sem volt ilyen szőrös, és sárgászöld színű volt. Mindenesetre meglehetősen hasonlított rá. Azt azért mindjárt gondoltam, hogy nem félig ez, félig az - bár megjegyzem nincs messze Csernobil.
Ui.: Bocs a sok szóismétlésért, már kicsit késő van. Köszönöm a választ! :)
No, bevallom, most teljesen elbizonytalanodtam, hogy tényleg olyan volt-e a lába, mint a pöszörlégynek, vagy csak ironizáltál. :)
Most már engem is izgat a dolog, próbáltam összeszedni a lehetőségeket, bocsi ha sok lett. De hátha a sok közül valamelyik bejön.
Esetleg lehet a szuronyos istállólégy (Stomoxys calcitrans), bár a potroha nem igazán sárgászöld.
A csőrös légy (Rhingia rostrata), vagy valamelyik rokonfaja is szóba jöhet:
A táncoslegyek (Empididae) szájszerve is hasonló, van olyan fajok, aminek sárgás a potroha.
A rablólegyeknek is szúró szájszervük van, de azok viszont elég combosak.
Mindenesetre van olyan faj, aminek sárgás a potroha:
Szájszerv alapján szintén szóba jöhetnek (bár a képeken nem nagyon látszik a szájszerv) a tőröslegyek (Therevidae):
pl. zöldes tőröslégy (Thereva nobilitata):
Más legyet, aminek szúró szájszerve lenne, nem találtam, de ettől még persze lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!