Kezdőoldal » Állatok » Rovarok, ízeltlábúak » A szúnyogok miért nem tanultak...

A szúnyogok miért nem tanultak meg az törzsfejlődés során viszketésmentesen csípni?

Figyelt kérdés

Ahogy a kullancsok csípése se viszket.

Ha a szúnyogcsípés se viszketne, a vért szolgáltató állatok nem idegeskednének annyira a szúnyogok miatt, nem próbálnák megakadályozni a csípést, a nőstény szúnyogok élete sokkal könnyebb (és hosszabb) lenne, ami nagyon hasznos lenne az adott faj elterjedése szempontjából. Ha egy szúnyogfaj erre rájönne, akkor az összes konkurens fajt kiszoríthatná idővel.

szept. 1. 09:31
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
54%
Napi szúnyogos kérdés...
szept. 1. 12:19
 12/20 NTBS ***** válasza:

Nem tudom.

Valószínűleg nem ennyire okosak.

szept. 1. 17:52
 13/20 A kérdező kommentje:
Azt hiszem, ezt a kérdést inkább a Tudomány témakörben kell kiírni. Ahol legalább azt megértik, hogy mi a kérdés.
szept. 1. 18:12
 14/20 anonim ***** válasza:
67%
Mi értjük a kérdést, te nem fogadod el a választ öreg.
szept. 1. 18:28
 15/20 anonim ***** válasza:
49%
és már negyedjére írja ki a kérdést a hülyegyerek :DDDDD
szept. 1. 20:30
 16/20 A kérdező kommentje:

14

Szerinted melyik hsz. próbál érdemi módon választ adni arra a kérdésre, hogy a szúnyogoknál miért nem alakult ki az evolúció során a viszketésmentes csípés képessége?

Vagy legalább: melyik hsz.-ból látni, hogy az írója egyáltalán tisztában van az evolúció működésével?

15

Rendszeresen előfordulnak itt ilyen összeesküvés-elméletes birkák, akik azt hiszik, hogy a világon csak egyetlen embert érdekel bizonyos dolog, jelen esetben a szúnyogok. Amik azért magyarok millióit csípik össze, amikor kimennek a szabadba, és már 10 perce nem fújtak magukra riasztószert.

Én itt az állatos szekcióban talán vagy 2 éve írtam ki utoljára kérdést, de szúnyogokról még soha.

Most se olvastam végig 30 oldalt, hogy volt-e ilyen kérdés. De a kérdésem kiírásakor egyetlen találatot se kaptam, ami a rendszer szerint hasonlítana az enyémre.

Ha neked sok időd van, keress már meg nekem a 3 korábbi közül 1-2 kérdést.

szept. 2. 19:32
 17/20 anonim ***** válasza:
A kérdésed értelmetlen, mert nem lehet rá válaszolni. A szúnyog nyála érzéstelenítőt tartalmaz, amitől nem veszed észre a csípést. A viszketés azért alakul ki, mert a szervezetünk hisztaminnal reagál a nyálra. A szúnyog szívott, innentől kezdve ő nyer, a nyál hatott amíg kellett, nincs szüksége arra evolúciós szempontból, hogy ez hatékonyabban működjön ennél. Nem értem mit nem lehet megérteni!
szept. 2. 20:45
 18/20 A kérdező kommentje:

A kérdés értelmes, legfeljebb te nem tudsz rá válaszolni.

Nem a jelenség érdekel, hogy miért viszket a szúnyogcsípés (ennek negyed perc alatt bárki utánanézhet a neten), hanem hogy miért nem alakult ki a viszketésmentes csípés. (De ezt már többször leírtam.)

Attól, hogy egy rendszer működik, még nem azt jelenti, hogy nem működhetne sokkal jobban. Mikor minden adott. A rendkívül nagy egyedszám is, ami evolúciós szempontból a változást segíti elő.

Pl. a pióca nyála is tartalmaz érzéstelenítőt, a vámpírdenevér nyála is, stb. Ugyanígy, a szúnyogoknál is kialakulhatott volna.

És mint a kérdésnél írtam, kimondottan hasznos lenne nekik ennek a tulajdonságnak az elterjedése, így amelyik fajnál kialakulna, az kiszoríthatná a többi fajt.

Erre szeretettem volna ötleteket legalább (ha már konkrét tényeket nem is), hogy miért nem alakult ki mégse, mikor hasznos is lenne, a lehetőség is adott(nak tűnik).

szept. 3. 05:26
 19/20 anonim ***** válasza:
0%
Mert a kisnyúl szőrös és nem borotválkozik.
szept. 3. 08:48
 20/20 kürtőskalácska ***** válasza:
52%

Nem ezzel nem szorítaná ki a többi fajt.

Szerintem van elég belőlük most is.

De nem éri meg válaszolni mert csak kötöszködsz.

szept. 3. 17:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!