Bejött a lakásba egy katicabogár. Hogyan legyek jó szállásadója?
Szerintem várd meg, míg nappal nem lesz felétek fagy, és tedd ki valami ház oldalához, avarhalomra stb.
Benn túl meleg lesz neki, hogy kibírja élelem nélkül, mert nem fog hibernálódni, de enni meg nem tudsz neki adni ilyenkor (bár lehet ad valaki ötletet, ezt nem tudom).
De ha kiteszed úgy, hogy tud találni magának téli búvóhelyet, nem fagy meg egyből, akkor szerintem van esélye még túlélni a telet.
A pettyeit megszámolni most nem tudom, mert raktam be neki egy papírt az üvegbe, elbújt az alá. De megnéztem a róla készült fotómat, az alpján szinte biztosan 7 pettye van. A színe pedig valahol a narancssárga és a piros között van.
Amúgy nagyon aranyos. Tettem elé egy vízcseppet, odament és egyből megitta az egészet.
Tehát ha nincs mit ennie, akkor a hibernálódás segít neki túlélni?
De a hibernálódásnál jobb túlélési esélyt biztosítana számára a táplálék?
Szóval ha szerzek neki levéltetveket, akkor az jobb számára, mint ha kirakom a télbe?
A szőlőlé szerint amiatt tetszett neki, mert édes:
"A fertőzött részeken a pajzstetvek által kiválasztott, cukorban gazdag „mézharmat”-ra korompenész telepszik." (Wiki)
Ettől még nem biztos, hogy jó neki, de ennyire nem értek hozzá.
Azt tudom, hogy néhány országban tenyésztik a katicát bio-növényvédelem cèljából, talán ezen az úton elindulhatsz, hogy ott mivel etetik őket mesterséges környezetben, ha nem tetűvel...
De továbbra is azt gondolom, hogy ezzel max. a nappali fagyok végéig kellene kihúznia, utána az lenne neki a legjobb, ha egy napsütötte helyre tennéd, ahol van neki megfelelő telelőhely (házak déli fala, sűrű aljnövényzet stb.), és hagynád, hogy a saját bioritmusa szerint hibernálódjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!