A nagy éjjeli pávaszem hernyójának mennyi a bebábozódási ideje?
Ha erre gondolsz, akkor így van, ahogy az első mondja. Július végére bebábozódnak és csak a következő áprilisban kelnek ki.
Ha magára a bábozódás folyamatára vagy kíváncsi, akkor az "érett" hernyó a gubót nagyjából 1-2 nap alatt szövi meg maga köré és ettől számítva úgy 4-5 nap, amíg levedli a hernyóbőrt, azaz bábbá alakul. Innentől még kb. 1-2 nap, amíg a báb eléri a végleges keménységét.
Több oka is lehet. A pávaszemes szövőknél gyakori, hogy úgymond elfekszik a báb, főleg fogságban, ez azt jelenti hogy valamilyen körülmény nem stimmelt teljesen és nem kelt ki a "normális" generációval, hanem egy későbbivel fog (azaz jövő tavasszal). A másik lehetőség, hogy beszáradt vagy más miatt elpusztult a báb. Ezt csak felnyitással lehet kideríteni, de az után nehezebb életben tartani, ha még él.
Nem tudom, eddig hol tároltad, de én kitenném valami árnyékos helyre idén mindenképp, aztán télen olyan helyre tenni, ami fagymentes, de nem fűtött, fedett, de nem túl száraz (vagy ha igen, akkor kb. hetente megspriccelni vízzel) és jövő március-április körül vissza ki olyan helyre, ahol nem éri csapadék, se közvetlen napfény. A lényeg, hogy érzékelje, hogy milyen a természetes hőmérséklet épp, még ha nem is pontosan.
Köszi a válaszod!
Eddig egy polcon volt egy nagy szájú üvegben, hogy kapjon levegőt rendesen. Alulra van föld szórva, és egy leveles faág van keresztbe téve. Azon van lassan egy éve.. Nem mertem télre kitenni, nehogy megfagyjon, vagy valami.. Lehet, szétbontani lenne jó ötlet? Mert lehet, kiszáradt akkor a meleg levegőtől.. bár ha meg lehet, tényleg jövőre kelne csak ki, inkább nem bántom.. nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!