Miért van az utóbbi pár évben ilyen sok lódarázs?
2-3 éve kezdődött ez az invázió. Július, augusztus, szeptember már katasztrófa volt. Értek a gyümölcsök, és mindent elleptek. Sajnos volt, hogy meg is csípett, és súlyos allergiás reakciót váltott ki bennem. A csapdákkal napi 50-100 lódarazsat fogtam, de nem fogytak, csak amikor már hült az idő. Most korán elkezdtem csapdázni, és két hét alatt 6 királynőt sikerült elfogni. Ez azt jelenti, hogy idén hat darab 300-400 egyedből álló kolónia már nem jön létre.
Régen is találkoztunk egy-egy példánnyal, ami nem volt zavaró, és azt is tudom, hogy nagyon hasznosak (ha nem a méheket pusztítják), ezért sajnálom is őket, de ez már nagyon sok volt. Miért szaporodtak el ennyire? Máshol is ez tapasztalható, vagy csak itt lett kiugróan magas a számuk?
Nálam is egyre több van. Én Fejér megyében élek egy kisvárosban.
Az udvarunkban van egy fűzfa, arra tömegesen jönnek.
De egyébként egyre több ilyen kérdést látok ezen az oldalon, szóval én
sem értem, hogy hogyan szaporodhattak el ennyire.
Már sok a lódarázs, pedig áprilisban és májusban kb. 15 királynőt sikerült elfogni. Tanyán lakom, és elég sokat dolgozom kint, és folyton lódarazsakba botlom. Biztos kirepültek már az első generációs dolgozók, plusz ma kaszálás közben egy fészket is felfedeztem. Az őrszem "szólt", hogy ne menjek tovább. Nem szúrt meg, csak fenyegetően körözött a fejemnél, aztán visszarepült a fészek bejáratához. Félek már kint lenni, mert 2. éve egy csípéstől is majdnem meghaltam. Bele se merek gondolni, hogy mi lenne, ha 50 ilyen darázs támadna meg.
Hogy tudok védekezni? Hogy tudok elkerülni munka közben egy esetleges támadást?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!