"Agyonverik" egymást a zebrapintyeim. Mi lehet a baj?
Előre is bocsi a kisregényért, és köszi ha elolvasod.
Két éve vagyok a gazdája egy zebrapinty párnak. Nagyjából egy idősek, kereskedésből valók, kis kalitkában laknak, de amikor csak tehetem kiengedem őket, akár teljes napokra is.
Nagyjából tavaly decemberig tökéletesen megvoltak, ha volt tojás elvettem tőlük, mert nem akartam szaporulatot. Aztán december tájékán a hím elkezdte verni a tojót. Pontosabban verné, de a tojó vagy visszaüt, vagy elmenekül (már amennyire a kalitka terjedelme engedi, általában ezt a verziót preferálja jobban). A hím cserregve megy utána, és ha nem avatkozom közbe, akár fél órán át is csinálják kisebb pihenőkkel. Nem egész nap, napi kb 2-3x állnak ennek neki. Egy időben csak lefekvés előtt csinálták (mintha a hím bevédené a fészket, de végül mindig egymás mellett aludtak ugyanabban a fészekben...), most már akár napközben is. Nem párzási szándék, azt már kiokoskodtam, tejesen máshogy közeledik a hím a tojóhoz, ha párosodni akar. (Egyszer a hím a nagy agresszívkodás közepette le is sérült, bő egy hétig fájlalta a szárnyát, addig volt nyugi. Miután meggyógyult mindent kezdett elölről.)
Kivettem a fészket, hátha az a baja hogy épp nincs tojás. Nem segített.
Visszatettem a fészket, nem segített.
Elkülönítettem a hímet egy hétre egy másik kalitkába és másik szobába, de a viszontlátás örömének elmúltával újrakezdett mindent.
Elkülönítettem a tojót. Ugyanez.
Kivettem egy kis dobozba a hímet közvetlenül a balhé után, megvártam ameddig lenyugszik, majd visszatettem a párjához, de ezt én sem hittem, hogy segíthet. Hogy várhatnám el a kis madáragyától, hogy felfogja miért van "büntiben"? Még az én agyam sem fogja fel ő miért csinálja ezt...
Hagytam, hogy egész nap kint legyenek, még akkor is ha nem vagyok itthon és csak aludni menjenek haza. Nem segített, mert kalitkán belül újrakezdik (ami érdekes, hogy kalitkán kívül nem.. lehet, hogy azért mert ott a tojónak van elég mozgástere elmenekülni?)
Megvártam, hogy újra legyen tojás felrázva/kiszúrva ott hagytam nekik, hagy élvezkedjen a bolond hím. Ideig óráig jó volt, de a második tojás után megint verekedni kezdett.
Itt tartunk most, és teljesen tanácstalan vagyok. Ami furcsa, hogy egyik pillanatban még verekszik, a másikban meg már ezerrel udvarol és csicsereg. Egyszerűen nem értem.
Már kínomban azon gondolkodom, keresek egy madarászt aki nagy röpdében tart pintyeket, és megkérem fogadja be ezt a két idiótát. A tojó megkapja a teret, a hím meg kereshet magának másik csajt ha akar...
Mit csinálok rosszul? Segítsetek mert megőrülök tőlük...
Egy kis update:
Elajándékoztam őket egy madarásznak, röpdébe. Nem tudtam nézni ahogy a külön kalitkákban egymással szemeznek, nem volt ez madaraknak való élet, szar gazdának éreztem magam miatta...
A madarásszal rendszeresen beszélek. Jelenleg 8 másik pinttyel élnek együtt és pár nagypapagájjal 30 négyzetméteren. Nincs bunyó sőt, 5 tojásukból már az egyikük kikelt, a hím buzgón gondoskodik róla a fióka pedig makkegészséges :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!