A cicám (majdnem 2 éves ivartalanított kandúr) nem rég halt meg. Lenne néhány kérdésem, tudnátok segíteni?
Részvétem cicád miatt.
Nekem is egyik cicámmal ez volt, kétszer katéterezték mert nem tudott pisilni.Gyógyszer ilyenkor már késő. Gyógyszer megelőzésre jó csak, methionin tartalmú gyógyszerek jók.
Ha annyira legyengült, akkor eléggé el volt habnyagolva a baja. Ha az ember észreveszi hogy pisilne de nem tud, AZONNAL vinni kel, de nem mindegy hogy hová! Csak olyan helyre, ahol jól értenek kisállatokhoz, jól felszerelt állatorvosi rendelő van.A katéterezést bódításban csinálták, amit még legyengülten is meg lehet csinálni, ha az állat megmentése a cél.
Viszont az etetés tőled függ, hogy újra ne legyen hólyagköves.
Én az első katéterezés után a Hills gyógytápot adtam neki, mert tápon kívül semmit nem evett meg.Ennek ellenére megint hólyagköves lett.
Ekkor adott egy orvos methionint, meg mondta hogy C vitamint adjak neki néha.
Innentől azt csináltam, hogy száraztápot keveset kapott, és elkezdtem rászokatni a húsokra.Nyers és főtt baromfihúsra.Eleinte több táp mellé, majd mikor már ette a húst pár hét múlva, tápot keveset kapott, néha.És rendes tápot, nem sterilt.Néha kis C vitamin, methionin, heti 1-2-szer.2 éves volt a 2.katéterezéskor, innentől hogy húst evett, soha többet nem volt hólyagköve, és hogy tápot néha kapott.15 évesen halt meg a télen, más bajtól.
De van még több ivartalanított fiú cicám is, lány is.De ez főleg fiúkra veszélyes, de azért nem olyan gyakori probléma.A fiúk között van most 2 fiú 16 éves, egy 15 éves, de a legtöbb már 10 év körül van, és soha nem volt egyiknek sem hólyagkövessége.
Őket már tapasztalatból hússal etetem, amúgy is a macska ragadozó, húsevő állat.Tápot csak kiegészítésképpen kapnak, meg ritkán jó fajta konzervet, de egyik sem ivartalanítottnak való.
Meggyőződésem, hogy a száraztápok okozzák a köveket, homokot, még azok is, amik steril tápok.
Összetételük, és az hogy tápra rengeteget kéne inniuk, ha nem isznak eleget, nem pisilnek eleget, felgyűlik az amúgy kimosódó homok.Szerencsére soha nincs már ilyen gondom.
Nyugodtan hozzál másik cicát, az egyedül maradtnak eltereli a figyelmét a hiányról, és minél előbb, minél fiatalabb korban szokjanak össze.
Ha nem jó orvoshoz viszitek, aki félrekezeli és nem ismeri fel a bajt, persze hogy ez lesz!Képzeld el magadat, hogy tele vagy vizelettel, érzed hogy rettentően kell pisilni, de hiába erőlködsz, nem tudsz pisilni, miközben feszít, fáj, majd megőrülsz, és egy idő után szétreped a húgyhólyagod, és az orvosok antibiotikummal kúrálgatnak, mert fogalmuk sincs, hogy a vizeleted elállt, mert kő elzárja!
Azonnal az első jelre vinni kell jó rendelőbe!Nincs idő kezelgetni, gyógyszerezni.
Én nem tudom, itt nálunk bármelyik állatorvos azonnal érzéstelenítésben, bódításban katéterezi, kijön a sok kő, homok, majd utána antibiotikum, methionin, gyógytáp. És te is tehetsz érte, hogy a száraztáp csak néha legyen neki, hússal eteted, akkor nem jár így.
Miért ne vegyen mellé másikat? Mikor egy állatnak az a jó, ha a saját fajtársaival él?
Képzeld el magadat, ember nem lenne körülötted soha, csak állat. A cicák együtt tudnak összebújni, egymást mosdatni, együtt futkározni, stb. Ezt az ember nem pótolja nekik.Érdekesebbek is, nézni őket, ahogy bírkóznak, játszanak.Összeszoknak, idő és türelem kérdése, meg ha te természetesnek veszed a dolgot, ők is.
Nekem 11 cicám van, egyesével kóborként kerültek a csapatba, sosem volt gond, csak jó módszer kell.
Nem csak száraz tápot kapott. Mindig mikor olyan ételt csináltunk kaptak húst bőven, néha tasakos tápot is kaptak.
Itt, ahogy mondtam az orvos lényegében hülyének nézett minket mikor először elvittük. Az állatkórházban először csak infúziót adtak es gyógyszert neki. Javult az állapota de nem teljesen lett jól. Megbeszéltünk az ottani kezelőorvosával, hogy esetleg kapjon-e még gyógyszert vagy vigyük esetleg vissza. A gyógyszer segített de ugye hírtelen rosszul lett egyik pillanatról a másikra. Lehet ha adunk neki gyógyszert és megerősödik és csak azután visszük el még itt lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!