Miért bántják egymást a tyúkok?
Tolltépésről van szó? Mert akkor:
Kiválthatja a kannibalizmust: zsúfoltság, száraz levegő, túl magas hőmérséklet. Kevés mozgás és elfoglaltság révén egyfajta unalom alakul ki az állatokban, mely arra a rossz szokásra vezeti őket, hogy a nyak oldalán, a fartőmirigy és a végbél környékén, később a hason és a combokon is kihúzogassák, lecsípjék egymás tollait, sőt akár ki is tépjenek egymás bőréből. Egyes tenyésztők javulást értek el magasabb fehérjetartalmú takarmánnyal és bőséges, változatos zöldtakarmánnyal. Zöld kötegek felakasztása, szemestakarmány begereblyézése az alomba további lehetőség, hogy eltereljük az állatokat ettől a rossz szokástól.
A tyúkoknak van egy úgynevezett "csípésrendjük": a domináns tyúk megcsípheti az alatta lévőt, de az alárendelt tyúk nem támadhat vissza. Általában ez a csípésrend akkor alakul ki, ha nem ismerik egymást a tyúkok, vagy ha új tyúk kerül közéjük. Pár hétig eltarthat, amíg kialakul a hierarchia, ekkor gyakoribbak a csipkedések, utána ritkábbá válnak, de nem szűnnek meg teljesen, mert meg kell néha erősíteni a sorrendet. A kakasoknak más a csípésrendjük, a legalárendeltebb kakas is az "alfa-tyúk" (a hierarchia élén álló tyúk) felett áll.
(Etológiakönyvekben biztos van erről részletesebb információ, én is etológiából tanultam erről egyetemen)
Ha összeszokott csapatról van szó, nem érkezett új tyúk, és gyakoriak, durvák a csípések, akkor viszont lehet már gyanakodni a korábban felvetett problémákra is, mint a hely- vagy táplálékhiány. De addig, amíg nem véresre tépik egymást a tyúkok, szerintem csak a hierarchiában elfoglalt helyüket érvényesítik.
Az igen. :D
Köszi utolsó, Sokat segítettél. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!