Van egy lassan 3 éves lány hullámos papagájom akit most kezdek el tanítgatni. Kézhez akarom szoktatni, de nem engedi hogy közeledjek felé mert riadtan elkezd menekülni. Mi lehet a megoldás. Nézzétek a kiegészítést is, fontos. Mi lehet a megoldás?
Egyedül van? Egyedül nagyon félénk lehet. Boldogabb, és bátrabb is, ha van legalább egy társa. Ha nincs, akkor először ezen változtatnék.
A viselkedéséről nem írtál sokat (ki mer-e jönni a kalitkából, mennyire kíváncsi, magabiztos, stb). Ha magabiztosan mozog a kalitkán kívül, megpróbálhatsz kicsit távolabb állni valamilyen izgalmas finomsággal, amivel tele van a tenyered. Az enyémek megőrülnek a friss zöld dolgokért, ezért saláta levelet javasolok, de bizonyos fák levele is biztonságos számukra. Ha először a kezed nagy részét eltakarja, majd egyre kisebbet, könnyebben hozzád szoknak. Közben próbálj lassan mozogni és beszélj hozzájuk halkan. Ha már közel mert menni a tenyeredhez, húzd egy kicsit távolabb, hogy követnie kelljen. Nekem ezzel a módszerrel sikerült kézhez szoktatni a madaraimat, de lehet, hogy mások más csemegét találnak elég izgalmasnak.
A szelídség nem elsődleges. A fajtárs viszont az NEKI.
Ne simogasd a kajával hanem etesd kézből, próbáld kézre csalogatni és ilyenek. És idő,türelem.
Ha van párja az jó. Madarat sose tarts egyedül, nem bírja.
Viszont ha egyedül van, fiatalon könnyebben kézhez szokik. Szerintem 3 évesen már túl öreg ehhez. Nekünk fiókákat sikerült kézhez szoktatni.
Amíg kicsik sokszor kivettük és kézből etettük őket mielőtt megtanultak repülni.
A szülők soha nem jöttek kézre.
1x sikerült a kalitkában az egyik hímet kézből etetnem, az apát. Késtem a kajával, éhes volt.
Felmenekült a kalit tetejére, kitartottam a kezem, hogy lássa kaja van benne. Rászállt, evett, utána vissza. A többit a tálkájába tettem. Utána soha többet nem jött kézre. Kalit aljára menekülve meg nem látják mi van a tenyeredben.
Akárhogy is, de lassan mozogj, légy türelmes. Nagyon picit éheztesd ki őket. 1-2 órával a szokásos ételfeltöltés után. Azon felül szadizmus.
Nyisd ki az ajtót. Tedd be a kezed, tárd ki, várj. 1-2-5-10 percet, ha nem mozdul a kalit aljáról, hagyjad. Tedd be a kaját és hagyd békén.
Néha tedd a tenyered a kalit falához, hogy láss nem kell félnie. De mindig figyeld reakcióját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!