Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Mi a baj a verebekkel? Miért...

Mi a baj a verebekkel? Miért "népszerűbbek" a cinkék?

Figyelt kérdés

Ezen a télen kezdtem el madarakat etetni, és gondolkozok, hogy tavaszra veszek vagy csinálok madárodút is. Mind az etetőnél, mind az odúnál írnak olyanokat is, hogy hogy csináljuk, hogy ne a verebek jöjjenek rá. Általában a cinkék részére szólnak ezek. Nekem mindegy milyen madárkákat tudok jobban megfigyelni, csak érdekel, hogy mért van ez.

Közben kerestem konkrét verébodút, és oké tényleg van ilyen is, de nem ez az elterjedtebb szerintem.

Mi az oka?

A verebek jobban el vannak szaporodva?

Vagy a cinkék hasznosabbak, mert rovarevők?

Egyszerűen csak közkedveltebbek?

Szerintem széncinegéből is van annyi, mint verébből, nagyon sokan járnak az etetőmre. Kékcinegét még csak egyet láttam, abból lehet kevesebb van, nem tudom.

2017. dec. 14. 12:50
 1/7 anonim ***** válasza:
83%

Ez egyébként engem roppantul elszomorít, szerintem szimplán az emberi természet ilyen hogy a cinke szép és szép hangja van, ezért őket kell etetni, mert a veréb csak szürke és haszontalan, túl sok van belőle és odapiszkít mindenhova. Mondom ezt úgy hogy a mi tetőnk alá rengeteg van beköltözve, én mégis szeretem őket és ugyanúgy rakok ki nekik is eleséget mint a cinkéknek, nem célom őket távol tartani.

Ez ugyanaz a hozzáállás mint ahogy a tvben is a külsőségekre fektetik a hangsúly, hiszen azt látod a tvben aki szép, aki különleges, aki vékony, aki tehetséges, holott az emberek 80%-a ilyen szempontból nem "kameraképes" és nem tud megfelelni azoknak a feltételeknek.

2017. dec. 14. 13:13
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Mi nem válogatunk, mindenkinek kedvező kaja keverék van kint. Szívesen látunk minden tollszínű madárkát, nem vagyunk rasszisták. :)

Egyébként tény, hogy nyáron rengeteg verebet látok a környéken, míg cinkét sokkal kevesebbet. Ilyenkor inkább fordítva. Inkább a cinkék jönnek az etetőre, veréb csak elvétve. Én szeretem és sajnálom őket ilyen hidegben. Nyáron van egy veréb, egy fecske és egy galamb családunk is mindig. A verebek az eresz alá fészkelnek, a fecskék az egyik szúnyoghálós ablak sarkát lakták be, a gerlice páros pedig a fenyőfánkon lakik. Utóbbi különlegessége, hogy az egyik emeleti ablakból pont belelátni a fészekbe. Napról napra figyelemmel kísérjük minden évben a fiókák cseperedését. :)

2017. dec. 14. 13:29
 3/7 anonim ***** válasza:
77%

Az ok az, hogy a verebek többen vannak, a cinegék meg nehezen találnak megfelelö fészkelési lehetöséget, mert a pl. a verebek elfoglalják a rendelkezésre állókat, nem egyrészt nem válogatnak annyira, másrészt meg sokkal agresszívabbak.

EZÉRT hangsúlyozzák, hogy verébmentesre kell csinálni a cinkeodukat, mert különben a cinegéknek nem marad költési lehetösége.

Szóval semmi köze ahhoz, hogy melyik a szebb vagy szimpatikusabb madár, hanem melyik van jobban rászorulva a mestreséges odukra.

2017. dec. 14. 13:32
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk veréb lényegesen több van, sokkal jobban szaporodnak a cinkéknél, 4-5 fészek van a tető alatt, minimum kétszer költenek évente.

Cinke lényegesen kevesebb van, azt se tudom, hogy hol fészkelnek. Szalonnát, napraforgómagot, kölest szoktam kitenni télen. Természetesen nem állok őrt, hogy a verebek ne egyenek belőle. Nem bántom őket se, egyáltalán nem zavarnak.

8-10 gerle is ide van szokva, nekik kukoricát és rozst szoktam adni.

Talán a mennyiségük miatt nem olyan kedveltek.

2017. dec. 14. 13:34
 5/7 Duenna ***** válasza:
37%
A verebek azért nem kedvelt madarak, mert előszeretettel szedik ki az ültetett magokat a veteményesben. Ezért szoktak kihelyezni a földekre szalagokkal felöltöztetett embernagyságú bábukat, madárijesztőket, hogy a lengedező szalagok, ruhák, és az emberkinézet elriassza a nemkívánatos madarakat. A verebek magevők, míg más madarak inkább rovarevők, de ha találnak magvakat, azt is megeszik, de az ültetvényesből nem szedik ki a magvakat. Ez a magyarázat, hogy miért nem kedvelik a verebeket.
2017. dec. 14. 14:08
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Amíg kertes házat béreltem, addig volt kint odú is, meg etető is, itató is. Mindháromról előszeretettel verdesték ki a cinkéket a verebek. A veréb nagyon erőszakos és tolakodó madár, nem szimpátia kérdése a dolog, nálam legalábbis akármilyen madár szívesen látott vendég volt.

Kékcinkével én is csak kétszer találkoztam, ritkábban fordulnak elő.

2017. dec. 14. 14:51
 7/7 anonim ***** válasza:
Amúgy érdekes, hogy is többen is írják, hogy a kék cinege ritka. Nálunk meg a nagyszüleimnél is a veréb után a kék cinege az egyik leggyakoribb madár, pedig viszonylag messze van egymástól a két település. Széncinegét talán egyszer láttam.
2017. dec. 15. 01:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!