Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Papagáj költöztetés. Hogyan...

Papagáj költöztetés. Hogyan fogjam meg a hullámosaimat?

Figyelt kérdés
Sajnos nem túl kézhez szokottak, és a dolgot nehezíti, hogy ketten vannak. Egy nagy cipősdobozban tervezem szállítani őket, mert attól tartok, hogy ha a kalitkában viszem őket, akkor nagyon megrémülnek és az össze-vissza repkedéstől esetleg valami bajuk lesz. Eddig azt próbáltam meg, hogy a szobában félhomályt csináltam, majd megpróbáltam megfogni őket. Részben sikeres volt, mert a kezemet nem látták, de nem voltam elég gyors, így nem fogtam meg, ellenben mind a kettő halálra rémült és miután felkapcsoltam a lámpát, hogy ne repkedjenek, mind a kettő morgott rám és figyelték minden mozdulatomat.
2017. aug. 7. 21:32
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha a kalitka mérete megengedi, hogy azzal együtt szállítsd őket, akkor burkold be a kalitkát sötét, a legkevesebb fényt átengedő textiliával és kalitkástól szállítsd el őket. Nem fognak megijedni túlzottan, hiszen eredeti élőhelyükön is van szélvihar éjjel, amikor mozgó faágon kapaszkodnak és eszük ágában sincs repdesni.
2017. aug. 7. 21:56
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha le vannak takarva, nem lesz semmi probléma. A dobozolás jobban megviseli őket. Én is vittem.
2017. aug. 7. 23:34
 3/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, akkor ez a megoldás lesz a befutó, nekem és nekik is sokkal jobb lesz, hogy nem kell megfogni őket.
2017. aug. 8. 18:19
 4/10 A kérdező kommentje:
Egyébként például egy ágyneműhuzat mennyire felel meg a célra? Ugyan a kocsiba befér, de azért nem a kisebb fajta kalitkáról van szó. (Ha minden igaz, Eliza típusú, de itt egy kép róla: [link] )
2017. aug. 8. 18:59
 5/10 anonim ***** válasza:
79%

Akár le van takarva akár nincs egy nagyobb térben(kalitka) ha megijednek megugranak és mászkálnak, repkednek ha még sötét is van akkor esély sincs a megnyugvásra és csak vergödnek. Megsérülhetnek, beakadhat a lábuk, beszorulhat a szárnyuk 2 rács közé...

Kisebb méretű pl . 10x20 centis dobozkába rakd őket, KÜLÖN dobozba. Lyukaszd ki pár helyen hogy legyen levegő és jól záródó teteje legyen vagy ha kell ragaszd le. Kis helyen nem tudnak vergődni, nem tudják kinyitni a szárnyukat, nem tudnak beszorulni. A sötét pedig nyugtatja őket.

Megfogni pedig úgy kell őket ahogy írtad is. Félhomályban, gyors mozdulattal utána villany gyorsan felkapcs hogy a másik ne vergődjön ijedtében amíg az egyiket bedobozolod, utána jöhet a másik. Nem szabad tétovázni vagy lassan közeledni egy ponton túl mert akkor csak megijednek a közeledő árnytól és vergődés lesz, úgy nehezebb elkapni és fenn áll a sérülés esélye.

2017. aug. 9. 23:28
 6/10 A kérdező kommentje:
És ha csak olyan anyaggal terítem le, ami annyi fényt átenged, hogy lássanak, de azért sötétítsen is?
2017. aug. 10. 14:14
 7/10 anonim ***** válasza:

Itt az is számít hogy milyen az adott 2 madár?

Ha megemeled őket ketrecestől és viszed őket, zötyögnek, idegen hangokat, árnyakat látnak, berakod őket az autóba akkor nem érdekli őket hogy mi van mert bíznak a környezetben és benned és csak nézegetnek vagy felugranak a rácsra, repkednek ijedtükben, látni rajtuk hogy feszültek,stb.?

Az én hullámosaim pl. az előbbi rugalmas, bízó kategóriába tartoznak mert tudatosan úgy alakítom az életüket hogy tudják történik ez-az, fogtam már meg őket,stb. és bíznak is bennem így még letakarás nélkül is vihetném őket a bárhova illetve vittem is már őket autóval letakarás nélkül mert nem beszariak vagy ha meg is ijednek pikk-pakk túllépnek rajta de inkább csak nézelődnek.

Az hogy ketten vannak az pozitívum ebben is mert bátrabbak ha többen vannak.

2017. aug. 10. 17:26
 8/10 A kérdező kommentje:
Az egyik a megbízós fajta, a másik nem. Eddig nem sokat mozgattam a ketrecet, csak házon belül, olyankor mindketten felmentek a legmagasabban lévő ülőrúdra, a félősebb madár feszült, de csak ritkán repked, ha mégis, akkor is csak egy keveset.
2017. aug. 10. 19:02
 9/10 anonim ***** válasza:

Nekem nimfám van, egyszer tűz ütött ki az ablakunk alatt (tömbház) és kezdett beáramolni a füst a lakásba.

Megpróbáltam étellel becsalogatni, de miután rájöttem hogy ez nem fog menni, egy gyors mozdulattal elkaptam a levegőben

Pici kalitkája van (csak enni jár bele) abban vittem le az udvarra, fedetlenül - nyugodtan viselte, csak mászkált egy kicsit a kalitka falán, de nem haragudott meg.

Nyaraláskor is abban a kicsi kalitkában vittük ismerőshöz, letakarva, autóban. Nem verte szét magát, és amint kiengedtük kényelmesen berendezkedett az új ideiglenes helyére.

2017. aug. 11. 23:41
 10/10 A kérdező kommentje:
A mai nap megtörtént a költöztetés. Mivel nem találtam olyan anyagot, ami sok fényt átszűrt volna, így kalitkástul, fedetlenül vittük őket autóban, felhúzott ablakokkal és halk zenével, mert nagyon szeretik a zenét. Nem repdestek, egy helyben ültek. A bátrabb csipogott is útközben. A másik ideges volt. De a lényeg az, hogy épségben eljutottak az új helyükre, amit pár óra alatt megszoktak. Köszönöm a válaszokat!
2017. aug. 13. 20:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!