Madáretetőt lehet nem csak télen használni? Vagy nem jó a madaraknak, ha hozzászoknak, hogy itt mindig van nálunk kaja?
Akkor van baj, ha egyszer csak abbahagyod az etetésüket. Illetve nyáron nem gond, de télen nagyon pofára esnek és éhen is halhatnak, erről már sokszor olvastam.
Most elég idióta időszak van, mivel itt vidéken képtelenség cinkegolyót kapni ilyenkor (bár ha megvan még az állatos, ott talán van, max. drágán), miközben még naponta leesznek egyet a kicsikék (a harkály naponta jön, az elég gyors). Ilyenkor még nem szoktak elég ételt találni, nagyon alapoznak az etetésre. Később majd észrevehetően kevésbé eszik, akkor szoktam abbahagyni. De most vannak a topon, még a téli szintnél is jobban rárepülnek.
No, megvitattam a kérdést a párommal (miután ma sem tudott golyót szerezni s kiraktuk az utolsót), mivel az én emlékezetem még rosszabb, mint az övé.
Nos, nem is igazán lehet őket túl sokáig etetni, mivel amikor megjelenik a bőséges eleség a világban, abbahagyják a golyó látogatását. Jó, néha belecsípnek, de az semmi a mostanihoz képest. Úgyhogy észre lehet venni, hogy mikor nem kell már nekik s akkor semmi értelme tovább etetni őket. Vadállatok, az a normális, ha keresnek maguknak ételt természetesebb stílusban. S ezt meg is teszik.
Érdekes. Ezt nem is tudtam, hogy van, amelyik cinke ilyen válogatós, a cinke és a téli túlélés kapcsán ez meglepő, de biztos van jobb ételforrásuk.
Az itteni cinkék nagy golyófüggők, van szén-, kék és barátcinege is. A verebek is nagyon jönnek (eleinte bénáznak, majd megtanulnak jól függeszkedni) s a harkályok is. Néha szajkó is megjelenik. A vörösbegy csak a környékén járkál, nem tudom, eszi-e, ami lepotyog.
Roppant érdekes tanulmányozni a viselkedésüket (különböző technikájuk van, nem mind függeszkedik), két ablakból is remekül rájuk látni, amikor a golyón vannak :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!