Ha a madarak theropoda dinoszauruszok, akkor melyek voltak azok a dinoszauroszok akik túlélték a meteort és hogyan?
,,Ezt nincs értelme így tárgyalni. A madarak dinoszauruszok. Nem levált ág meg mit tudom én mi, hanem dinoszauruszok. Nincs semmi olyan extrém tulajdonságuk, amivel más dinoszauruszok ne rendelkeztek volna.
Képzeld el, hogy az emlősök kihalnak, egyedül a denevérek élik túl a szinapszidákat. Aztán okos békák civilizációt építenek millió évekkel később és elkedzik osztályozni az állatokat.
Denevérek osztálya létezik csak a számukra, de mivel más emlősök nincsenek, azt mondják, hogy ezek már nem emlősök, mert addigra a denevérek már különváltak. :D Na kb. ilyen logika a tiéd. Semmi értelme."
Értem én mire akarsz kilyukadni,de igazából ez az egész besorolás nézőpont kérdése. Tehát abban egyet értünk mindketten és nagyjából mindenki aki kicsit is otthon van a témában,hogy a madarak a theropoda dinoszauruszok egy formája,csak a fogalom kezelésünk különbözik. De véleményem szerint nem érdemes ezen rugózni a lényegi kérdésben egyetértünk tulajdonképpen.
Arra mindenesetre kíváncsi lennék,hogy a theropoda dinoszauruszok rendelkezhettek-e tollazattal és állandó testhőmérséklettel,amik a madarak fő jellemzői.
"Arra mindenesetre kíváncsi lennék,hogy a theropoda dinoszauruszok rendelkezhettek-e tollazattal és állandó testhőmérséklettel,amik a madarak fő jellemzői."
Nos, erre a válasz az, hogy igen. :) És nem csak a theropodák, hanem a többiek is, főleg az állandó testhőmérséklet terén. A tollazatnál még vitatott. De nem kizárható, hogy az összes dinoszaurusz viselt valamennyi tollat, mint ahogyan ma is az emlősök mindegyike visel valamennyi szőrt.
Pl. egy ceratopsidae akár így is kinézhetett: [link]
Illetve a pteroszauruszok (ami már bizonyított) testét is borította úgynevezett pycnofibres, ami a tollak és a szőr szerepét betöltő kültakaró lényegében. Valami ilyesmi: [link]
Amúgy ha valamennyire értesz angolul (én sem vagyok király belőle, de szerintem ezek a videók nem olyan nehéz nyelvezetűek), akkor tudom esetleg ajánlani ezt a vidit a témában:
https://www.youtube.com/watch?v=sGAixpQcqdU
Meg van ez a magyar nyelvű blog is, amit találtam:
Itt szerintem sok témába vágó bejegyzés van.
Utcsó! Úgyám.
"A madármedencéjűek rendjének tagjai, mint ahogy a nevük is jelzi, madárszerű medenceövvel rendelkeztek, azonban nem ezek az állatok voltak a madarak ősei. A koponyájuk és a fogazatuk nagyon korán alkalmazkodott a növényevő életmódhoz.[6] Legkorábbi ismert képviselőjük a Lesothosaurus, melynek koponyája nagy részén már láthatók a változások, például a kevésbé rugalmas felső állcsont és a lazábban kapcsolódó állkapocs. A főbb kládok már a kora jura idején kialakultak. Három nagy csoportjuk vált ismertté, a thyreophorák, az ornithopodák és a marginocephaliák."
MAGYAR WIKI
Am mindenkinek köszi a választ, majd részletesebben is elolvasom őket, csak most nem nagyon van netem, időm... De azért még 1x köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!