Papagájok megléte óta az egész család köhög, nem tudunk kijönni belőle, hasonló tapasztalatok?
Semmi köze a papagalynak a hülésekhez, en is meg vagyok hulve , hülésszezon van.
Úgy ahogy nem születik egy felig madar felig emberi lény sem ha ember madarral közösül, ugyanugy madarrol emberre nem terjed fertözes, csak ritkan , mutaciòl esetén.
Nem tünsz valami tájékozottnak , olvasottnak kerdezö , inkabb úgy tunik h a babonák , hiedelmek szerint élsz
Csak egyetlen betegség van, ami bizonyítottan madárról emberre terjed, ez az ornitózis (magyarul madárbetegség, papagájkórnak is mondják), enyhe lázas állapotot okoz, van rá gyógyszer.
Ezen kívül allergia előfordulhat, mint bármi másra, aminek a fehérjéit éppen nem tolerálja az adott ember szervezete.
Ez most több variáns lehet.
1.én is elkaptam valamit, 3 hete köhögök, ez egy ilyen járvány.
2.ornitózis is lehet(chlamydia psittacci), akkor a madáron is kéne jelentkezzen valami, egyik szem gyulladása, váladékozása, könnyezése, légzőszervi tünetek, hasmenés, általános levert állapot.
Szerintem ki kéne zárni. Doxiciklinnel(asszem) jól gyógytható, de mindenképp elvinném egy állatorvoshoz, küldjenek fel valahova egy mintát, hogy kimutassák, van-e chlamydia.
Kezelés nélkül gyenge immunredszerű emberekre veszélyes tüdőgyulladássá alakulhat.
Azonkívül ajánlom karanténba tartani, bár már mindegy..
Orvosi maszkkal, gumikesztyűvel védekezni.
Galambot már gyógyítottam ki ornitózisból, 30-45 nap antibiotikum, oxitetraciklint kapott. De az egzotikus madarak rosszabbul bírják az antibiot. Mindenképp kell majd mellé probiotikum, meg vitamin.
Ha egyáltalán ez van.
Pesten a SztIstván egyetemen talán tudnak irányítani.
Egzotikus állatokra szakosodott orvos kéne. Jobbulást.
Ja és a zöldes széklet utalhat szalmonellózisra is(ennél furazolidont adtam)
Amúgy az ornitózis lappangása kicsit tovább tart, tehát nem úgy müködik hogy tegnap vettem egy madarat másnap elkaptam tőle és köhögök.(5-10 nap, vagy több hét is lehet)
Mindenképpen konzultálnék szakértővel, én amatőr vagyok.
Lehet valami mycobaktérium is.
Bár szerintem ez inkább buszon összeszedett dolog lesz
Azért azt is kivizsgáltatnám, ha eddig nem volt, hogy nincs-e allergiás asztmája a gyereknek(prick teszt, légzésfunkció stb)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!