Az egy hete vásárolt zebrapinty tolla fel van borzolva, nem olyan szép sima mint a fiúé. A csőrén meg valami kidudorodást látok, ami kemény. Mi baja lehet?
Nagyon úgy néz ki, hogy paraziták lepték el!
Teendő: Beugrasz a gyógyszertárba és kérsz paraffinolajat, vagy perubalzsamot és bekened vele a csőrét és a lábát! Majd megvárod, amíg felgyógyul.
Helyes a megállapítás az előttem lévőnél!
A másik, hogy kereskedésben soha, de soha ne vegyél madarat, ha nem vagy hozzáértő! egy rész azért, mert képesek dupla annyit elkérni egy madárért, másrészt meg azért, mert különféle betegségek hordozói lehetnek és hazakerülve csak elhullanak idővel!
Inkább tenyésztőtől vegyél madarat! Ha Pesten laksz és közel a 17. kerülethez, akkor tudok egy tenyésztőt, akinek van egy 4 éves pár és szívesen odaadja őket max 800 Ft-ért darabját! Egészséges jó kiállású madarak! Még sok-sok utódjuk lehet!
A csőrébe atkák költöztek, amelyet az említett parafinnal nagyon finoman bekensz, így nem kapnak levegőt és elpusztulnak.
A felborzolt toll pedig megfázásra utal. Nem hogy ilyenkor, még nyáron is a kalitban mikor viszed haza, teljesen le kell takarni törölközővel pl. és nem fáznak meg. A másik hogy huzatos helyen tartottad őket ajtó-ablak közelében.
Amit ajánlok: NE vegyél egyelőre pintyet, hanem tanulj! Olvasgass szakirodalmakat, fórumokat mivel teli van a net és ha már elég okosnak érzed magad, menj el egy TENYÉSZTŐHÖZ és onnan vegyél pintye!.Én is így tettem és élnek-virulnak. Elvégre élőlényekről beszélünk és nekik is fontos az életük.
Dehogynem!
www.idre.hu/forum
Itt sok szakértő tenyésztőt találsz! És nagyon sok szakmai leírást a madarakról!
Első szabály: ujonan vett madarat nem teszünk egy kalitkába a másikkal, két hét karantén (külön kalitka másutt a
lakásban), amig ki nem derül, nem-e beteg az új. Az a kereskedő lelkiismeretlen gazember.
Kijavítanám az előttem szólót, hogy a karantén nem két hét kell, hogy legyen, hanem legalább egy hónap, de az ideális idő a 6 hét!
További sok sikert a pintyekhez!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!