A holló és a varjú tényleg annyira különbözik egymástól?
Natehát.
- A vetési varjú csőre hegyes, illetve az elsőéves fiatalok kivételével nekik nem tollas a csőrük, hanem csupasz. Télen nagy csapatokba verődve találhatóak meg mindenhol országszerte.
- A kormos varjú, ami hasonlít a hollóra, magyarországon nem jellemző. A Margitszigeten sok-sok éve fészkel egyetlen egy darab, egy dolmányosvarjú a párja, a környéken hemzsegnek a hibridvarjak.
- A holló egy háromszor ekkora madár, csőre aránylag is nagyobb. Röptében faroktollairól lehet megkülönböztetni a varjútól, mert neki nem egyenes, hanem ék alakú. Profilból a csőrén kívül a torkán lévő hosszú tollak (kivéve az elsőéves madaraknál) a legfeltűnőbb jegyek, illetve ha nincs teljesen lelapulva a tolluk, szemöldökszerű tollképződmény is jellemző rájuk. Egyébként nem ritka madár, a szeméttelepeken például hemzsegnek, autópálya mentén is látni őket. Hála égnek egyre növekvő a létszámuk. Lakott területen ritkák, de például én tavaly láttam egyszer egy hollót, illetve egyszer hallani is hallottam.
Apropó! A vetési varjú hangja "kár" a kormos (és a dolmányos) varjúé "krá", a holló pedig nem károg, hanem korróg, az ő hangja sokkal dallammosabb, és egyébként nem feltétlenül mélyebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!