Mit csináljak egy töröttszárnyú galambal?
Állatorvos biztosan tud segíteni, de sima kutya-macskára szakosodott doki nem nagyon ért galambhoz. Tudom már volt amikor kérdeztem állatorvost hasonlóról de nem nagyon tudott konkrétumot mondani, csak állatgyógyszertárat ajánlott. Vannak kimondottan madarakra szakosodott dokik.
Van rá esélyed, ha felépül akkor már mindig megy majd enni és repülni nem biztos, hogy fog tudni utána. Lehet, hogy olyan szinten lesz meg, mint emberben a mankós ember mert egy mozgás formája sérült. Aztán ki tudja. Volt már jó gyógyulás is madárnál. A madarak gyorsabban gyógyulnak mint az emberek.
Ha adsz neki magokat, nem ártana ha valami vitamint is kapna. Azt én úgy szoktam, hogy a saját béres aktivál vitaminomból lecsípek csípőfogóval kis darabokat és abból adok neki naponta egy búzaszemnyit a csőrébe. Ezzel csak az a baj, hogy a vadgalambot nagyon sokkolja ha megfogják. Egyébként úgy szoktam, hogy a bal kezem markába fogom a talajon lévő galamb testét és a bal kéz mutató és hüvelyk ujját előre nyújtva megfogom a csőre két oldalát.
A jobb kezemben közben ott van két ujjam között a kicsi vitamin darab. a jobb kéz mutató ujjának végével (esetleg körömmel) kinyitom a bal kézzel két oldalról tartott csőrt és a fejét bal kézzel felfelé emelem finoman és bele ejtem a jobb kezemben lévő kicsi vitamint, ami így lecsúszik. Az félő. hogy a madárka ettől megijed és félni fog, de a vitamin sokat segíthet, ha a szárny végek jól helyezkednek el. Ha nem akkor biztosan nem fog repülni, de ha az nagyjából a helyén van akkor még teljesen is felépülhet.
A másik ami ilyenkor különösen fontos lenne, hogy amikor magadnak ételként tojást készítesz, akkor a héját jól meg kell mosni és megszárítani, azután alaposan apróra törni és a galamb kajájába lehet tenni. A kis darabokat ki fogja csipkedni. Ha nem, akkor a nagyon apróra tört tojás héjat a vitaminhoz hasonlóan lehet a csőrébe tenni. Az kell a csontépítéshez. Abba minden jó ásványt bele tett még annak idején a jó öreg tyúkanyó szervezete. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!