Hogyan szelidítsem a rozella papagájomat?
Már 2 éve meg van, ételt már elfogad a kezemből a ketrecen keresztül, közel jön és elveszi. Hogyan tovább?
Meg még amikor hazajövök, akkor aranyosan csipog. Ez azért van mert szeret, vagy hiányoztam neki?
"Egyébként a madár a konyhában van,"
Első dolog lenne, amit megemlítenék, hogy konyhában SOHA ne tarts papagájt. Az olaj, a sercegés, de legfőképp a teflonos serpenyőkből felszállő gőz lassan-több év alatt-de a madár halálát okozza.
"Hogyan szelidítsem a rozella papagájomat?"-A rozellák híresen vad, szelídítésre, tanításra, hangutánzásra képtelen madarak, ez alól csak néhány egyed képez kivételt. Az emberek irányában legtöbbször érdektelenek, nem foglalkoznak velük.
De ő valószínűleg érdeklődik irántad, ami jó jel, hisz neki kell megtennie az első lépést. Szerintem próbáld azt meg, hogy az egyik kezedben megfogod a jualomfalatot, a másikat pedig elé tartod, hogy a madárnak át kelljen hajolnia az ujjad fölött. Ha ezt már biztonsággal megteszi, nem fél a kezedtől stb., akkor egy kicsit meg is bökheted, simogathatod a hasát.
Ez-amíg így elfogad-nagyon hosszú és türelemigényes feladat lesz, de kitartás!
Köszönöm a válaszod, mihamarabb el fogom őt tenni a konyhából, úgyis jön a nyár, az erkélyen napközben jó helye lesz.
Megnézem majd, de amikor benyúlok a ketrecbe akkor általában bebújik a sarokba. Még jutalomfalattal nem próbáltam.
Mit adjak neki, ami jutalomfalatnak számít? Paprikát szoktam, pattogatott kukoricát, paradicsomot néha egy kis sonkát. Mit szeret még nagyon?
A mieink nagyon szeretik a fürtös kölest, ez amúgy sok egyéb papagáj faj nagy kedvence.
Ami még csodára képes, az a szotyi és a fekete napraforgómag, ez van is a nekik való magkeverékben. Szerintem akár ki is válogathatod a magkeverékből ezeket a magokat, és még külön vehetsz hozzá.
Milyen a fajtájuk? :D
Egyébként most elvoltam vele egy jó fél órát, próbálkoztam paradicsommal, mivel csak azt találtam otthon, de amint benyúlok a ketrecbe egyből elmászik onnan, tehát nem nagyon tudom hogy legyen.
Két rozella és két hullámos papagájom van.
A jutalomfalattal semmiképpen se kergesd, inkább várj türelmesen, amíg oda nem jön hozzád az én egyik rozellámnál ez először még beletelt másfél órába is, szóval csak türelem!
A jutalomfalat lényege, hogy olyan legyen, amit maga a madár (tehát nem a madárfaj, hanem maga az egyed) nagyon szeret. Hallottam már pl. Olyan nimfa papagájról, akinek nem a szotyi és nem a köles, hanem a banán volt a kedvence, bármit el lehetett érni az eddig teljesen vad madárral egy kis banánnal.
Tehát ilyen téren nem árt kitapasztalni, van e esetleg olyan zöldség/gyümölcs/mag, amit nagyon szeret.
Lehetőleg-ha már tudjátok mi a kedvence-ne kapjon abból az eleségből étrendszerűen, hanem csak a te kezedből.
Először, ha nagyon fél akár valamilyen botra is rászúrhatod/felkötözheted az eleséget, hátha fél olyan közel menni a kezedhez, hogy pl. Egy kis magot ki tudjon venni az ujjait közül.
Ezt én a rozellámnál úgy oldottam meg, hogy egy egészen hoszú fürtös köles legvégét fogtam meg, és a másik végét tartottam oda nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!