Hogyan tudnám kinyomozni, hogy milyen madár lehet?
Látni nem látom, de szinte egész nap hallom a jellegzetes trillázását. Van esetleg olyan oldal, ahol meg lehet hallgatni az itt honos (városi környezetben is) madarak énekét, hátha rábukkanok?
Megesz a kíváncsiság :)
Csak azt tudod, hogy a hazánkban előforduló madarak hangjait megkeresed neten egyenként. Csak az a baj, hogy egy madárnak nagyon sokféle trillázása, hangja van, attól függően, hogy vetélytársat zavar el, fiókát etet, területet véd, vagy tojót/hímet hív. Mind más hang. Ezért ha találsz egy hangot a rigótól, az még nem azt jelenti, hogy a másik hang nem lehet rigóé. Érted, ugye?
amúgy tényleg a rigók, cinkék, pintyek között kell keresgélned, mert más madár nem nagyon lehet.
Pl a széncinkék jelenleg fújják a "nyitnikéket". A feketerigó hím is nagyon szépen énekel.
Ha van távcsöved, megpróbálhatod megkeresni. Nem baj, ha nem közelről látod, de támpontokat adhat.
Esetleg süvöltő? Csonttollú?
Én jelenleg hallom a zöldike zsírozását,a balkáni gerlét, szirti (városi) galambot, házi verebet és a feketerigót.
Erdei pinty?
Írd be youtube-on, ott is van sok madárhang. Az edei pintynek elég jellegzetes, kedves-szép hangja van és elég gyakori is. Nálunk pl. nagyon sok van belőle a parkban.
Ha le tudod fényképezni jó minőségben akkor a google képkeresőjével lehet szerencséd.
Fel kell tölteni a képet és keres neked hasonlóakat, hogy megleld amit keresel.
Kipróbáltam, letöltöttem egy pintyet, majd visszatöltöttem és kiadta, hogy mi az.
Patkó alakú sorházban lakom, sajnos nem látok teljesen rá a környező növényzetre, lombokra. Ezért is próbáltam hang alapján azonosítani, látni még nem láttam.
Illetve széncinegét (ott megismerem a "nyitnikék"-et), feketerigót és szarkát láttam csak. A szarka hangja jellegzetes.
Kisebb, verébszerű madarakat látok messzebb, de ilyen távolságból nem tudom kivenni, hogy veréb-e vagy csak hasonlít :(
De nagyon köszönöm a tippeket, keresgélek tovább!
Hmm...a rigó kicsit gyanús, de azt a dallamot nem találtam eddig, amit főleg reggelente énekel a madár.
Nem tudom, hogy a helyszín segíthet-e szűkíteni a kört: Bp, Külső Váci út közelében. Milyen madár jöhet be a Dunához relatív közel, de mégis beépített, lakott területre?
Nem értek sajnos túlzottan a madarakhoz, talán 15-20 féle madárt tudok megkülönböztetni egymástól, a többi számomra "valamilyen énekesmadár" :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!