Milyen papagájt vegyek, illetve egyáltalán lenne értelme így tartani?
Megkérnék mindenkit,hogy most ne vegyük elő a szokásos "Ha ezt se tudod,inkább ne tarts papagájt" féle előítéletet,mert igen csak sok,hosszú életű háziállatom volt már,amik közül egyik sem betegségben,illetve rossz tartás következménye képen halt meg,hanem a kora vitte el,szóval nem vagyok hülye,se debil aki azért vesz háziállatot,hogy egy nap 2-3 percet gügyögjön neki!
Természetesen ne értsetek félre,ELFOGADOM a nemleges válaszokat is,csak jó lenne,ha nem lennék lekezelve és megindokolnátok,hogy miért nem kellene tartanom!
Na de visszakanyarodván a kérdéshez,azért is kérdezlek itt meg titeket,mert jól szeretnék választani és legfőképpen személyes vélemények érdekelnek!! Természetesen utána fogok olvasni is vásárlás előtt a tanácsolt papagájnak,s annak minden velejáróját tanulmányozni fogom,de én előbb emberek véleményére lennék kíváncsi!
Sajnos,mint mindenkinél nálam is vannak korlátok!! Kezdjük ott,hogy panel házban lakom,így hely igény miatt, csakis olyan papagáj jöhet szóba,aki el van egyedül is! Másik dolog,hogy természetesen én is dolgozom,de mindig lenne vele itthon valaki,meg amúgy is munka előtt és munka után sem lennék rest sokat foglalkozni vele!! Reptetést is meg tudnám oldani,mert van a közelünkben egy szép rét,ahol el tudna szórakozgatni. Most így hirtelen ennyi jutott eszembe,ami a korlátokat illeti!!
Rögtön szögezzünk le 2 dolgot mielőtt valamelyik "nagyon okos" hülyeséget írna.
A papagájok közül egyik se tartható egyedül illetve lehetni lehet egyedül tartani de kínzás nekik mert egyedül nem boldog, unatkozik és magányos mert az ember ha egész nap vele van akkor se teljes értékű társ nekik, nem tud annyit nyújtani neki mint egy fajtársa. Kisebb fajokból megoldható szerintem panelban is 2 madár. Nekem 6 papagájom van panelban.
A másik hogy papagájt sose réten,szabadban reptetünk illetve van hám nekik de ezt most nem részletezem mert te gondolom nem erre gondoltál. A papagájokat a lakásba,szobába szokták kiengedni ügyelve arra hogy ne tudjanak kirepülni az ablakon, bejáratiajtón. A papagájok a természetben mindig vándorolnak, oda mennek ahol kaja van így ha szabadon engedsz egy papagájt nem fog visszajönni, ha akarna se tudna mert nem ismeri az utcát/külvilágot így nem tudja merre van a gazdája,otthona. Elrepül ijedtében és addig repül amíg teljesen ki nem fullad és az esetek nagy százalékában pár napon belül megeszi egy ragadozó, éhen vagy szomjan hal vagy valamivel megmérgezi magát mert a fogságban tenyésztés miatt már nincs meg bennük kellő tudás,ösztön ahhoz hogy életben maradjanak.
Később folytatom.
Gasistar...te valami baromi nagy gengszter vagy!!!
2. Válaszoló!
Nagyon szépen köszönöm ezt a konkrét választ!! Kíváncsian várom a folytatást!!
Szerintem kezdj el olvasgatni, nézegetni és rá fogsz érezni, hogy melyik az a faj, ami közel áll hozzád, és amelyiknek jó körülményeket tudsz biztosítani.
Az egyik alapvető dolog, amihez igazítanod kell a fajválasztást, az az, hogy mekkora kalitkát tudsz nekik biztosítani - mert hát egyrészt lehet, hogy később mégsem akarod őket reptetni / vagy nem fogsz ráérni minden nap kiegedni őket. (Én magamat (és a lakásomat meg a családot) ismerve tudtam, hogy szobai röpde kell, mert napi kieresztés nem fog menni...)
Ha már tisztáztad, mekkora a legnagyobb hely, amit fel tudsz szabadítani a leendő kalitka / röpde számára, akkor már utána tudsz nézni, hogy az milyen fajoknak elegendő. Csatlakozom ahhoz, aki írta, két madár kell, de ez egy kisebb lakásban is teljesen jól megoldható. (Nekem két hullámosom van.)
További szempontjaid is biztosan vannak, de ez egyénenként változó. A helyigényen kívül nekem fontos volt, hogy ne legyen nagy a zaj, azonkívül böngészés közben a hullámos tetszett meg a legjobban. De neked is biztosan megvannak a saját szempontjaid, az alapján keresgélj!
Folytatás:
Egyetértek a harmadik válaszolóval.
Előbb azt gondold át hogy mit tudnál nyújtani nekik. Utána gondold át mit várnál el a madaraktól és ezek alapján keresgélj fajt.
A kalitkában való tartáshoz hozzáteszem hogy kalitka alatt ne azokra a 60x40cm-es alapterületű vagy még kisebb kalitkákra gondolj amiket ajánlani szoktak kistestű papagájok tartásához. Mert pl. sajnos sokan azt ajánlják és még többen meg is teszik hogy egy 40x50x60cm-es kalitkába beraknak nimfapapagájt és azt hiszik hú de jól elvan benne amikor Ausztriában már sok éve törvényben szerepel hogy 2db nimfapapagájnak 1 méter mély, 2 méter magas és 2ésfél méter hosszú szobai röpde a minimális! élettér. Tehát ha nem is ekkorát de a lehető legnagyobb kalitkát vegyétek de igazából olcsóbb ha nem veszitek hanem csináljátok vagy kalitkakészítővel csináltattok a kiválasztott faj és a ti igényeiteknek megfelelő kalitkát. A kalitka hossza és mélysége a fontos. A pl. 50x50cm alapterületű és másfél méter magas kalitkák értelmetlenek mert nem fel-le repülnek. Az a jó ha a kalitka legalább olyan mély mint az adott faj szárnyfesztávolsága + még annak a fele(tehát ha kitárja a szárnyát bőven elférjen). És olyan hosszú legyen a kalitka amilyen hosszú csak lehet. A magasságát pedig arányosan a mélységhez és a hosszúsághoz lehet igazítani.
Azt is vedd figyelembe amikor arról döntötök kalitka vagy röpde legyen hogy ha kalitka mellett döntötök(nálam egy 50x100cm alapterületű is kalitkának számít nem röpdének) mert röpde nem férne el hogy ebben az esetben naponta ki kell engednetek őket a szobába több órára. Először madárbiztossá kell tennetek a szobát ami azt jelenti hogy ablakokon függöny van, tükör le van takarva, szekrények mögött nincs akkora rés hogy be tudnának esni vagy ha van be van tömve/el van takarva, nincs leverhető tárgy előhagyva, nincs szobanövény a szobában mert szinte az összeg mérgező nekik ha megrágcsálják és mivel nagyon kíváncsiak előbb-utóbb meg fogják vizsgálni ami rágcsálást jelent náluk, nincs hegyes,éles,forró dolog előhagyva, nincs emberi étel,ital a szobában. Csináltok legalább egy kiülőt nekik a szobába faágakból (olyanokból amik nem ártalmasak nekik) amin ellehetnek, mászkálhatnak, rághatnak, játszhatnak. És miközben kinn vannak folyamatosan velük kell lennie valakinek hogy figyelje őket mert hajlamosak rosszalkodni, általatok megtiltott vagy nem biztonságos helyre menni kíváncsiságból ami akár az életükbe is kerülhet.
Ne feledd hogy egy pár éves gyerek intelligenciájával rendelkező madárról beszélünk tehát okosak néha már túlságosan is :D , és mint a kisgyerekeknek nekik is sokféle változatos ingerre van szükségük. Emellett ők vadállatok tehát tudni kell mit vállal az ember még akkor is ha "csak" 2 hullámost akar az ember.
Privátban küldök néhány linket.
Nagyon szépen köszönöm nektek ezt a terjedelmes választ!!
Sokat segítettetek abban,hogy a leendő madaramat megfelelően tartsam!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!