Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Hogy reptessem a nimfapapagájom?

Hogy reptessem a nimfapapagájom?

Figyelt kérdés

Nemrég van itt,én fogtam be,de már egyszer elszökött de most a szomszédom tudta megfogni,na szóval csináltam neki egy mászófát,kint szokott lenni az udvaron a kalitkában,este meg a garázsban alszik és amikor behozom,csendben ül

egy helyben,nézeget,kinyitom a kalit ajtaját,de nem jön ki,tegnap úgy csináltam,hogy lecsatoltam a kalitka alját és ráraktam a mászófa egyik ágára a kalitot rámászott majd leemeltem róla a ketrecét,de akkor is csak ült nézegetett,repült egy kört majd a függönybe kapaszkodott meg,szerintetek mit csináljak?mi lehet a baj?

2014. aug. 24. 14:22
 1/3 anonim ***** válasza:
Próbálj vele összebarátkozni. Vigyázz mert egy nimfa kinyitja az ajtót ha úgy akarja, okos erős madarak. Nem kell erőltetni neki semmit, csak nyisd ki az ajtót. Ha úgy gondolja majd, akkor kirepül. Könnyebbség ha egy kis rudat a kalitka ajtaja elé erősítesz hogy ha bátortalan még, akkor kiléphet, de ha mégsem akkor vissza a ketrecbe. Nekem hullámosaim vannak, ők magasan szeretnek ülni, a függöny itt is pihenő hely.A karmára vigyázz, bele ne akadjon semmibe, mert elránthatja és letörhet, vérezhet. A mászófa jó ötlet, de idő kell míg megszokja és biztonsággal használni fogja.
2014. aug. 24. 14:47
 2/3 anonim ***** válasza:

A garázs egyáltalán nem megfelelő hely neki. Vidd be a lakásba, szobába. Egyedül van ráadásul kalitkában tehát eléggé rossz,ingerszegény,unalmas élet ez így neki. Kirakhatod az udvarra sőt jó is ha kirakod mert fontos neki a napozás de csak mondjuk 1 órára tedd ki. A többi időt a lakásban lévő kalitkájában töltse illetve kint a szobában.

Tedd a kalitkáját egy asztalra vagy hasonlóra egy fix helyre. Hagyd egy hétig(ha szükséges tovább) hogy megszokja a lakás zajait,látványát. A mászófát tedd a kalitka mellé az asztalra vagy hasonló helyre a kalitka közelébe. Ha megszokta a szobát először is tedd madárbiztossá a szobát hogy ne tudjon kárt tenni magába. Utána tegyél egy ülőrudat a kalitka ajtajába kívülről és belülről is majd hagyd nyitva az ajtaját PÁR ÓRÁN keresztül. És VÁRJ. Nem szabad erőszakkal kivenni vagy kikergetni. Hagyd hogy a saját tempójában jöjjön ki. Te pedig közben nézd a tévét,gépezz,olvass vagy amit akarsz de fél szemmel figyeld őt is a lényeg az hogy amíg nyitva van az ajtaja vagy amíg kinn van NE hagyd felügyelet nélkül. Lehet 1 hét múlva fog csak kimerészkedni és akkor is csak a kalitka ajtajába fog kiülni egy kicsit de mindennap nyisd ki az ajtaját pár órára hogy megadd neki a lehetőséget és hagyd had jöjjön ki úgy és olyan tempóban ahogy ő akar. Ha az akarata ellenére veszed ki akkor negatív dologgal,érzéssel fogja összekötni a kintlétet és téged se fog kedvelni, félni fog tőled így később nem akar majd kijönni magától.

Mivel egyedül van legyél mellette naponta több órán keresztül beszélj hozzá, foglalkozz vele, vakargasd a fejét,stb. persze csak ha szelíd. Ha még nem szelíd akkor is foglalkozz vele órákat(nem muszáj egyszerre) és azon legyél hogy megszelídítsd mert társas lények. HA nem akarod megszelídíteni akkor vegyél egy hatalmas kalitkát és egy fajtársat neki. 2 nimfának ha mindennap kinn lehetnek a szobában több órán keresztül akkor egy 50-60cm mély, 1-másfél méter hosszú 1-másfél méter magas kalitka már jó(csak megjegyzem mert nem tudom hogy most mekkora kalitkában van: 1 nimfának is közel 1 méteres kalitka kell). Ha kiengedni se akarod őket akkor egy 1 méter mély, legalább 3 méter hosszú röpde kell nekik amit akár az udvarra is építhetsz. És akkor tavasztól őszig kinn lehetnek télen pedig behozod őket egy nagyobb kalitkába és naponta kiengeded őket. Vagy ha lesz kint fűtött védőház is a röpde részeként, befóliázod a röpdét télen akkor egész évben kinn maradhatnak.

2014. aug. 24. 15:30
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!még az lenne a kérdésem,hogy hogyan lehetne őt megszelídíteni!
2014. aug. 24. 19:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!