Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Lehet tartani solymot amit...

Lehet tartani solymot amit belehet tanítani vadásztatni?

Figyelt kérdés
Láttam, hogy van ilyen vadászat solymokkal. És belehet tanítani vadásztatni. És azt szeretném kérdezni, hogy kell-e ilyen engedély hozzá, hogy veszélyes állat, vagy ilyesmi. Illetve mi kell még, gondolom egy jó nagy reptető meg be kell oltatni, és drága-e a gondozása, tanítása. Illetve, ha megtanulja, akkor szót fogad nekem, hogy vissza jön hozzám, vagy létezhet olyan, hogy megzavarodik, vagy megíjed, és soha többé nem látom?
2009. dec. 14. 18:29
 1/7 anonim ***** válasza:
60%

A sólymok védett, illetve fokozottan védett madarak. Ha kiszeded a fészekből a fiókákat, természetkárosítás miatt több százezres büntetésre számíthatsz. De ezeket a fészkeket őrzik a madarászok. Keress ilyen klubot a közelben, ahol laksz. A solymászok madarai között sok a héja, de más ragadozó madarakat is be lehet tanítani. [link]

[link]

2009. dec. 14. 19:03
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Használd a google-t, de azt elárulom, hogy kétféle vizsga van hozzá, mert le kell vizsgázni, hogy engedélyed legyen!

Egyik a tenyésztői vizsga, másik a sima gondozói vizsga.

Nem pont ilyenek, de valami ehhez hasonló!

Elég drága mulatság úgy tudom. Nekem is megfordult a fejemben, de most még nem állok készen egy ilyen madár befogadására.

És már rájöhettél, hogy engedély kell hozzá, különben nagy büntire számíthatsz, ha megtalálják nálad!

Nekem volt egerészölyvem és mindig féltem, hogy meg ne lássák olyanok, akik büntetnének érte!

Hülyegyerekeknél találtam, majd elvettem tőlük és felneveltem és elengedtem a szabadba.

Két hét múlva ismét befogták a haveromék, majd újra elengedték. Csak megbizonyosodtak arról, hogy él és nincs semmi baja!

De nagyon nehéz volt felnevelni! Állandó foglaltságot jelent kb 2 óránként fiatalkorában! Később elvan egy verében fél napig.

2009. dec. 14. 19:04
 3/7 anonim ***** válasza:
38%
Mi vagy te, arab olajsejk??? Tudod, milyen nehéz és drága sport ez?
2009. dec. 14. 19:04
 4/7 A kérdező kommentje:
Nem araboknál még nem voltam, viszont egyiptomba a kisgyrek ott fotóztatta a madarat a kezén... elkelett volna lopnom...
2009. dec. 14. 19:24
 5/7 anonim ***** válasza:
Olajmilliárdos arabék megfizetik a bűnözőket, hogy lopjanak nekik tojásokat vagy fiókákat pl. a magyarországi fészkekből. Így könnyű Egyiptomban vagy Dubajban arabok kezében pl. sólymokat látni. De bekeményítettek a hazai madarasok és őrzik a fészkeket, sok évi börtön jár a kifosztásukért. Aki pedig piszkos anyagi érdekből a saját hazájának fokozottan védett madarait kiárusítja, meg is érdemli.
2009. dec. 14. 20:54
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Jaj, ne már.

Ezeket az állatokat tenyésztik is, tenyésztettet vehetsz is, de ha komolyan és felelősségtelejesen foglalkozol a dologgal, lépj be a helyi solymász egyesületbe, ott jelképes áron adnak kezdőmadarat is (valszeg héját fogsz kapni).

Az elején olyan, mint ha kisbabád lenne - 2 óránként etetés, valóban. Később szoktatni kell, minden nap reptetni - hosszú zsinóron kézre hívni - etetéssel egybekötve.

Ha már biztos a tudása, szabadon is lehet, de csak sík területen, mert erdő mellett hajlamos beülni egy fába és onnan kicsalogatni nehéz - pláne, ha már többször behívtad (értelemszerűen mindig azért jön a kesztyűre, mert van rajta kaja, nem azért, mert "szót fogad").

Ha nem méred fel jó, h mikor éhes még, akkor el is mehet - ami előbb utóbb minden kezdővel megtörténik.(Akkor kiestél a játékból.) :)

Sok sikert, próbálkozz csak, nagyon érdekes dolog.

(és nem feltétlenül kell neki röpdét építeni, ülőfa is elég, ha sokat foglalkozol vele, röpteted - egész nap üldögélnek a röpdében is)

OLtani nem kell, és nem drága - ha van lehetőséged húst szerezni. Nem eszik sokat, nagyjából egy galambot(vagy galambnyi más húst) / nap - vagy 2 nap. Télen naponta.

2009. dec. 16. 00:22
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

egyébként nem csak az arabok vadásznak sólyommal.

ez a fajta vadászat nálunk, magyaroknál is elterjedt volt, még mindig vannak olyanok akik használnak sólymot is.

ha kíváncsi vagy érdekességekre akkor javaslom, hogy keress rá Lelovich György-re! elképesztő információkat fogsz megtudni (ha még nem ismerted).

2009. dec. 22. 20:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!