Az lehetséges, hogy varjakat láttam denevérekre vadászni alkonyatkor egy budapesti háztetőről?
Nem lehet. A varjú nem ragadozó, testfelépítését illetően nem alkalmas a légi vadászatra. Pláne nem a rendkívül gyors irányváltoztatásra képes denevérekkel szemben.
Városban is találkozhatsz viszont karvallyal és héjával, ezek agresszív és merész vadászok, gyakran az emberi jelenlét sem riasztja el őket a zsákmányolástól. Én eddig 2 alkalommal néztem végig pár méterről, amint héja kap el galambot, ill. karvaly verebet és egyszer széncinegét. Ezek mind tőlem néhány méterre történtek. Igaz, mi vidéken lakunk, erdő közelében. A youtube- on van is fent videó, amint egy héja egy galambot fogyaszt, a panel tövében.
Egyébként a héja nagyobb termetű a karvalynál, színezetre hasonlóak.
Ezeken kívül vannak már városlakó vércsék, és időnként sólyom is felbukkan. (Igaz, a vércse rovarokkal és rágcsálókkal táplálkozik.)
A varjú (leginkább a szürke vagy más néven dolmányos varjú) , és a többi varjúféle- szarka, szajkó- rendszeresen rabolnak ki fészkeket. Azonkívül felszedik a nyúlfiakat, fácáncsibét, stb. amihez könnyen hozzá tudnak férni. Könnyedén elvisz egy kitollasodott, de még nem jól repülő, vagy röpképtelen verebet. De ettől függetlenül, légi vadászatra nem képes.
Egyébként nagyon intelligens madarak a varjúfélék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!