Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Milyen papagájfajt ajánlanátok?

Milyen papagájfajt ajánlanátok?

Figyelt kérdés

Középtermetűek vagy nagyobbacskák érdekelnének inkább, amiket nem olyan extrém nehéz tartani (tehát nem nehezen beszerezhető a táplálékuk, úgy mint nektár, nem érzékenyek a legapróbb páratartalom változásra is, stb).

A legfőbb szempont, hogy olyan madarat keresnék (mindenképp kézzel neveltet, gondos tenyésztőtől), ami igazi társ-állat lehet, szelíd, kedveskedő, simogatható, kézbe vehető, gazdájához erősen kötődő és ragaszkodó, szeretetreméltó, intelligens, könnyen kezelhető természetű.

Rengeteget vagyok itthon, így tudnék vele foglalkozni eleget, természetesen a madár igényeinek megfelelő méretű (akár külön a részére készíttetett) ketrecben, illetve a lakásban szabadon tartanám.

2013. aug. 22. 15:04
 1/9 cugda válasza:
Kezdésnek én a hullámost ajánlanám.Évek óta van nekünk is. Ha valóban kézzel neveltet veszel akkor csakis 1 legyen és fiú. Sok foglalkozást igényel, de megéri. Beszélni is megtanul. Igazi családtag válhat belőle.
2013. aug. 22. 18:06
 2/9 anonim válasza:
Mindenkeppen katalin papagaj édik csendesek nem tul nagyok megtanulnak beszelni szepek is :)
2013. aug. 22. 19:17
 3/9 anonim ***** válasza:
papagájt párban tartunk mindig és a beszédre nem lehet biztosat mondani
2013. aug. 22. 20:15
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Beszédtanulás nem elsődleges szempont (bár nem hátrány ha képes rá).

Hullámosokkal voltak tapasztalataim, a párnak csak egyik tagja szelídült meg valamiért (a nőstény mindig félénk maradt, csak a kezemből evésig jutottunk el vele hosszú évek alatt), kicsit butuskák voltak, a fiú is addig volt igazán hozzám ragaszkodó amíg egyedül volt, utána is szelíd maradt de inkább a lány körül zsongott egyfolytában.

Nimfáim is voltak (szintén pár), ők okosak és ravaszak, de ritka rossz természetűek voltak. Szelíd csak a nőstényem volt és kizárólag ha valami érdeke fűződött hozzá (azt akarta hogy felvegyem egy leejtett játékát vagy kajáról volt szó), más esetben agresszív volt.

Ezen kívül sirálykapinty és zebrapinty tapasztalatom, van (természetesen mindig párban voltak/vannak), utóbbiakat tartok is, de nem szelídíthetőek, igazából társ-állatkának teljesen alkalmatlanok (ettől még szeretem őket).

A katalinnak utánaolvasok, köszönöm! :)

Szürke papagájról, Sándor-félékről esetleg tapasztalatok? Ők meg tudnak ennyire ragaszkodóvá válni?

2013. aug. 22. 21:14
 5/9 anonim válasza:

Szia!

Nekem kis sándorom van. Nagyon ragaszkodó! Nem kézzel nevelt de 2 hét alatt annyira hozzám nőtt hogy ha nem megyek oda hozzá ha kimegyek akkor teljesen kiakad. Mindig jön oda hozzám, hogy foglalkozzak vele! Van egy könyv amit ajánlanék neked még madár vásárlás előtt nekem nagyon bevált és átformálta a gondolataimat a papagájokról. Ez lenne az: [link]

Az enyémnek még nincs párja de jövőre lesz mert a papagájok társas lények ezért muszáj nekik egy pár ha nem is azonnal de ivar érés előtt muszáj lesz. Ha már az egyik szelíd akkor a másik "eltanulja tőle". Ha nem lesz párja akkor rend ellenes viselkedései alakulhatnak ki pl: toll tépés, megpróbál majd veled pározni és satöbbi. Érdemes megvenni a könyvet a kézzel nevelésre is kitér én amikor elolvasatam teljesen elrémültem tőle! :/

2013. aug. 22. 23:02
 6/9 anonim válasza:
Ja és nincs olyan hogy kezdők madara ez egy nagyon fontos dolog! Minden egyes élet ugyan olyan fontos! Csak akkor vállaljon valaki papagájt ha tudja, hogy gondját tudja viselni! Egy hullámos is "sokáig" tud élni ha jól tartják akkor inkább egy vagy is pár papagájt vegyél amire régóta vágysz. De csak akkor ha meg tudsz és meg is adsz neki mindent! :)
2013. aug. 22. 23:07
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Természetesen mielőtt vásárlásba kezdenék, mindenképpen átolvasom a szakirodalmat, csak akkor veszek papagájt ha már mindent megtanultam a tartásáról és igényeiről, valamint megteremtettem a tartásához szükséges összes körülményt és megvettem a szükséges berendezéseket, hosszabb távú project. :)

Egyelőre még csak a lehetséges fajok kiválasztásban keresek tanácsokat a tapasztaltabbaktól. :)

2013. aug. 22. 23:12
 8/9 anonim ***** válasza:

Azzal azért vitatkoznék, hogy nincs olyan hogy kezdők madara.

Egy hullámosnak, nimfának igen magas az ingerküszöbe, sokáig tűri a hozzánemértő gazdit.

De például egy az 5éves gyerek intelligenciájával megálva már kevésbé. A nemes papagájnak, pedig 60-80%-ban különféle gyümölcsökből kell, hogy álljon az étrenje.

Én pyrrhura fajokat ajánlom, hogy nézz utánnuk. Nekem most ők a kedvenceim, van is belőlük egy pár, írtó helyes kis bohócok.

2013. aug. 23. 12:12
 9/9 anonim ***** válasza:
66%

Ismerem Bíró Bálintot a könyve is megvan. Honlapját is olvastam.

De nem értek vele egyet mindenben.

Az utánanézésről annyit hogy a felelősségtudat, másik élőlény tisztelete egyre jobban kiveszik az emberiségből szóval még Bíró Bálint se hiszi szerintem hogy mielőtt valaki vesz mondjuk első papagájnak egy amazont az utánanéz magyarul,angolul annyira hogy még olyan dolgokat is megtudjon ami nem közvetlenül kapcsolódik az amazonokhoz de jó tudni mint pl.mi az a toe tapping, wing flipping és mit jelent,mivel kell "kezelni" ha előfordul. De még azt se hiszem hogy a nagyon részletes dolgokat megtudja az amazonokról mint pl. kifejezetten hajlamosak a májzsírosodásra vagy hogy kiderítse milyen az alap személyiségük. Én egy csomó fajról tudok egy csomó mindent pedig egyiket se tartok. Ezért nem tartanék amazont vagy tojó nemest vagy jákót. Egy kevésbé összetett lelkű kakadu és egy ara az álommadaram mégse vagyok benne biztos hogy 20-30 év múlva az egyikkel vagy mindkettővel fogok élni mert jelenleg nem érzem úgy hogy összeillek velük így ellentétben Bíró Bálint véleményével nem az álommadaraimmal élek hanem olyan fajokkal amelyek hozzám valók jelenleg.

Sok papagájos ismerősöm van és mindegyik kistestű "kezdő" papagájjal kezdte pedig van olyan akinek az első hullámosainál is már egy jákó volt a nagy álma mégse azzal kezdte mert tudta nem kész rá. Sok-sok év hullámosozás után is teljesen más fajokat tartott évekig mire odajutott hogy be mert vállalni egy jákót. Ma 6 papagája van köztük 2 jákó és nemesei is vannak és nem sok olyan egészséges,jól nevelt papagájról tudok mint az övéi.

Aztán van olyan ismerősöm aki a kakadukat,arákat egyáltalán nem ajánlja házikedvencnek. Nem a madár viselkedése miatt(mondjuk emiatt is de nem csak) hanem azért mert egyszerűen nem fair a madárral szemben ha egy átlagos házban tartják. 10 kakadu,ara tartóból 9és fél nem áldoz annyit a madárért,nem ad annyit a madárnak amennyit kéne. Igaz neki is van mindkettő több tíz más papagájjal együtt de ő egy hihetetlenül kivételes ember. Nagyon nagyon kevés ha egyáltalán van még olyan ember aki annyit tesz a madaraiért amennyit ő.

Ha Bíró Bálint szerint mindenki kezdje olyan fajjal amilyennel akar akkor hány nyomorban tartott kakadu,ara,jákó,nagypapagáj élne? Belegondolni se merek. Hány ember akar kakadut mert olyan mint egy pihe-puha plüssállat, hány ember akar jákót mert hihetetlenül intelligensek? Még így is hogy a köztudatban az van hogy nehezebb őket tartani mint egy hullámos papagájt nagyon sok ember összespórolja rá a pénzt aztán kb. ivarérésig marad náluk a madár. Külföldön a madármenhelyek tolltépett,öncsonkított kakadukkal vannak tele de jákó,ara is akad köztük.

Én minden egyes leíráshoz az interneten ha tehetném odaírnék valamilyen elrettentő szöveget ami igaz is lenne hogy még kevesebben tartsanak nagypapagájt elég borzalmas a helyzet így is, elég borzalmas dolgot látok,olvasok itt gyakorin,youtubon és egyéb helyen még a kispapagájokkal kapcsolatban is.

2013. aug. 24. 00:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!