Hogyan szoktathataom rá a madaram arra, hogy a kölesen kívül más dolgokat is egyen?
Arra gondolok, hogy csak a tyúkhúrt és a fürtös kölest hajlandó megenni, semmi mást. Semmit nem akar. Egyedül van, kb jövőre kap párt, addig sajnos csak egyedül kell boldogulnia. Mit csináljak? A kéztől tart még nagyon, nem fogad el kézből semmit, csak a tyúkhúrt. Hogy csinááljam? Mások madarai esznek mindenféle dolgot. Én hiába teszek be a kalitkába kis tálkákba dolgokat, érintetlen marad minden. Pedig biztosan szüksége van egyéb dolgokra is. Mostanában híján vagyok a tyúkhúrnak....
Nem hajlandó enni semmi mást. Kérlek, adjatok használható tanácsot. Előre is köszönöm.
Kapjon egy tálkában magkeveréket, kölest egy darabig ne adj neki. A gyümölcsöket, zöldségeket kézből add oda, idővel elfogadja. Nálam pl. először menekülnek az új kajától, de amikor látják, hogy én is eszegetek belőle, akkor ők is megkóstolják. :)
Egyenlőre a magkeverék a legfontosabb, arra szokjon rá, meg kezd kézhez szoktatni, később majd jöhetnek a nyalánkságok. Fürtös kölest is adhatsz neki kézből, akkor majd hozzád szokik. Sok-sok türelem és foglalkozás kell ám egy egyedül tartott madárnak, de megéri! :)
Akkor egy kis trükk, nálunk néha beválik. Pl dinnyénél: elveszem előle a magokat, és egy kis idő után keresi a kaját, akkor egy nagyon pici szelet dinnyét veszek elő, és ugye, az nedves, pici kölest szórok rá és azt adom elé. Attól nem fél, mert tudja, látja, hogy kaja - leeszi róla és megízleli a dinnyét is. Megkóstolta, de nem ízlett, le is öblítette gyorsan pár falat homokkal, jött a jelzés hogy menjek a dinnyémmel a pokolba - mert nem állt velem szóba a kis tollas majom. :D
De hátha nektek segít ez és beválik, talán nem mindegyik ilyen válogatós. Viszont a répa annyira nem menő, hogy abból csak szimplán kiszedi a kölest, abszolút nem hajlandó belecsípni pedig majdnem pépesre zúztam - de hagytam nagyobb darabokat is, amelyik tetszik. Ja, az almánál is bevált a köles-álca.
Próbáljátok ki, akinek válogatósak, hátha sikerül!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!