Ért valaki a madárfiókákhoz?
A galamb akkor nyitja ki a csőrét ösztönösen, és nyel, ha a csőre töve körüli rész át van fogva.
Ételnek használj darált zabot, kukoricadarát, búzadarát, hántolt kölest főzd meg egy kicsit, majd várd meg amíg kihűl. Egy kis csészében melegítsd meg a mikróban nagyon langyosra, hogy ne égesse meg vele a begyét.
Tedd egy zacskóba, annak vágd le a sarkát, és a galamb csőrét dugd bele. Ha a zacskó sarka körülöleli a csőre tövét, automatikusan nyelni fog!
kb 5 éve, három napos korától felneveltem egy galambot. Kint az erkélyen találtam egy fészekben. Akkor 2008 szeptember eleje volt és hűvös.
A kedves Mama egy fekete kislány nem akart jönni és a kicsi kopasz galambocska szerintem fázott.
Behoztam melengettem a kezemben, aztán vissza vittem és betettem a fészekbe, de a mama csak nem jött.
Korábban is keltek már ki vadgalamb tojások és több nemzedék született akkoriban nálam. A "kedves" szülők nem finnyásak az ember szagra, (nem voltak azok) szóval a régi kicsiket is megfogtam korábban és utána is vissza ült rá a mama.
Ennél a nevezetes galambunknál (amiről beszélek), viszont nem jött a szülő, sem az apa sem a mama, hiába vártuk. Csak fázott a kicsi csibe és nem jött a mama.
Így hát behoztam megint a kicsit és mivel egy szál tolla nem volt, ezért 40 Celzius körüli, ronggyal letakart meleg vizes palack mellé tettem, az volt a pótmama. Aztán kívülről is tettem rá egy könnyű rongyot és a kettő ruha darab közé került a kicsi úgy, hogy oldalról kapjon levegőt és ne melegedjen túl, hagytam neki helyet, hogy távolabb vagy közelebb tudjon menni a meleghez.
Ezzel neked nem lesz gondod, ha már van tolla.
Etetni is nekem kellett, egészen kicsi korától. Kitaláltam a módját.
Bal kézzel úgy kell megfogni a kicsi galambot, hogy a feje a mutató és hüvejkujj közé kerüljön.
Tehát a tenyered a hátára teszed finoman és óvatosan megmarkolod a kicsi csibét, miközben ő lent van a talajon v. asztalon, v. tálcán, amire újság papírt terítettél.
Fog közben potyogtatni és el is maszatolja ha nem vigyázol. Kicsit arrébb kell tenni a papíron, ha látod, hogy letett valamit.
Így biztosan tudod tartani, és nem húzza el magát.
Szóval ott tartottunk, hogy bal tenyereddel letakarod a kicsit, hogy a feje a mutató és hüvejk ujjad felé essen.
Persze előtte oda készíted a magot, ami ilyen kis galambnál lehet valami gabona mag, mint búza szemek, esetleg grízből nagyon kevés, viszont ahhoz több víz kell, hogy ne álljon össze, amíg nem jutsz hozzá magokhoz.
Búzából valahol veszel egy kilót, amíg az elfogy, addig talán fel is nő a galambocska.
Arra gondoltam, hogy talán most nem tudsz gyorsan szerezni magot, pedig biztos nagyon éhes a kicsi. Esetleg meg lehet próbálni kifli vagy kenyér beléből kicsi golyócskákat gyúrni és azt is oda lehet tenni a csőrébe.
Ne a csőr elejébe tedd, mert onnan kilöki a nyelvével.
Jól hátra be kell tolni a szájába. Kenyérfélével viszont ne etesd túl. Inkább többször adj neki abból kevesebbet.
Szóval fogod a hátát és a mutató és hüvejk ujjaddal finoman megfogod oldalról a csőrét úgy, hogy az orra nyílásait ne fogd be véletlenül sem, mert azon veszi a levegőt.
ja és nem eszik húst a galamb. Pontosabban egy éhes madár mindent megeszik, de a hús erjed és úgy bomlik, ami nem jó neki.
Ahogy megfogtad a csőrét, a másik a jobb kezed mutató ujjával a csőre végét óvatosan kinyitod. ha nem megy akkor a körmöddel finoman a csőr két széle közé nyúlsz és óvatosan bátran kinyitod.
Közben a másik (a bal) kezed két ujjával megfogod a nyitott csőr két szélét és attól már nyitva marad, amíg tartod. A jobb kezeddel bele tudod tenni a búzaszemet.
Eleinte így egyesével érdemes bele tenni a magokat. Később, amikor már növekszik a madár, akkor már önteni is lehet a magokat a jobb markodból. Ami mellé szóródik, azt fel lehet szedni és megint bele önteni vagy rakosgatni a csőrébe.
Arról is könnyen meg tudsz győződni ilyen kicsi galambnál, hogy mennyire van jól lakva.
Ahogy fogod a bal kezeddel a leírt módon, finoman a jobb ujjaddal megsimítod a begyét. Amikor éhes, akkor nagyon lapos. Amikor már bele tettél szemeket, akkor lehet érezni a begyében ahogy megtapintod. Akkor elég amit bele tettél, amikor már érzed, hogy duzzad mint egy kis zsákocska.
Azt nem mondtam, hogy minden néhány szem, esetleg néhány szem után után elengedem a csőrét, hogy becsukhassa. Így kevésbé viseli meg. Ezt majd kitapasztalod.
Itatni az ujjamról szoktam.
Mellé teszek egy kis műanyag dobozkát vízzel.
Abba mártom bele két ujjam és a leírt módon kinyitott csőrébe cseppentgetek. Az egyik ujjam végéről cseppentem a vizet. Azért isznak ezek a galambocskák elég sokat is. Viszont nem szabad túl sok vizet bele diktálni, nehogy nagyon megteljen a pici poci vele.
Azt mondják, hogy begytej és előemésztett táplálék kell neki, de ez csak részben igaz. A szüleitől azt kapna, de nagyon jól megemészti a száraz magot is, ha vizet is kap hopzzá. Legalábbis nálam a 3 napos kopasz csibe ezen nőtt fel. most szeptemberben lesz 5 éves és nagyon jó haver. Itt maradt nálam. Ennek is van egy története, de most nem fárasztlak vele.
Biztos sokan félnének attól, hogy így etessék, viszont ennek a kicsinek csak ez az egyetlen esélye. Sőt ez a biztos megmenekülés útja. Nekem sikerült.
Az viszont nem jó módszer, hogy kiteszed valahova és esetleg megtalálja a mama. Igen nagy esély van arra, hogy mivel nem kap enni sem inni ezért röviddel utána egy össze aszalódott madár tetem esik le a készített fészekből a fáról.
Szerintem bátran és ügyesen etesd, meglásd meghálálja.
Csodálatosak ezek a kicsi madarak amikor felnőnek.
Úgy kettő - kettő és fél hónapos korában fog elmenni.
Majd írd meg hogy sikerült megetetni.
Kár, hogy nem tudom itt megmutatni, úgy egyszerűbb lenne. Már van gyakorlatom benne. :)
Itt az én galambom, aki végül itt ragadt nálam. Fogott egy kislányt és minden hónapban itt költenének, ha nem tennék mű tojást a fészekbe. Minden hónapban kettő kicsi fiókát keltene ki. Így meg amikor már nagyon fióka nevelhetnékje van, akkor engedek neki kikelteni egy tojást évente. Aztán megcsodálom amikor felnő a kicsi. Még jó ideig vissza jár enni amikor kirepült. Erre is lehet számítani.
Itt a videó a galambomról: http://www.youtube.com/watch?v=bCVcE5OQASo&list=UUssTTBV2sns..
Érdemes megfigyelni, amikor turbékol a videón, akkor azt mondja, hogy "gyönyörű gyönyörű". Mivel mindig mondtam neki, hogy gyönyörű kicsi galambom és megtanulta.
Végül így tőlem tanult turbékolni és azt mondja amire tanítottam. Azt gondolja így kell, mert a nevelő "papa" így mondta :) Nagyon aranyos.
Kérlek írd le, sikerült-e minden.
Írtam, hogy "Úgy kettő - kettő és fél hónapos korában fog elmenni."
Nem, rosszul emlékeztem. Egy-másfél hónaposan már önállóvá válik. Volt múlt évben egy kicsi galamb, ő már egy hónap múlva elment. Azóta is vissza jár ennyi. Sőt talán két hete már hozza a párját magával enni. :)
Egyébként búzát vagy árpát, esetleg zabot is a hegyes héja nélkül és kölest szoktam még eléjük tenni.
Reggel kiköveteli a kifli belét.
Jutalom falatnak tisztított napraforgó magot kapnak.
Az enyém mér kikövetelte, hogy mindig legyen előtte a napraforgó. :)
Egyébként ez a tisztított és sózott mag. Először azt gondoltam, hogy a sózott nem jó neki, amivel először megkínáltam és szereztem sótlant. Az viszont nem ízlett már neki. A sós napraforgót viszont falja már évek óta és hízik mint egy kismalac.
Már féltem, hogy valami baj lett vele.
Tényleg eszi a párizsit? Ez nagyon érdekes.
igaz, hogy kint minden ennivalót megesznek amit találnak.
Valójában a magok jelentik a fő természetes táplálékát.
A felnőtt tojónak még adok apróra törött tojás héját, különben ha nincs elég ásványi anyag a szervezetében akkor lágy héjú tojást tojik, ami azonnal szétszakad amikor kijön. Na de ez már más dolog és nem a kismadárra jellemző.
Igaz, hogy a sózott és hántolt napraforgót is imádja az enyém annak ellenére, hogy sós.
A kicsi galambod majd lassan egyedül fog enni és amikor kinőtt a farktolla is, akkor elrepül.
Úgy látszik, hogy nálad ezt ismerte meg és ízlik neki. :)
Amikor még a mama és papa etette, azok is mindent adhattak neki, amit találtak ehetőt.
Azért meglepett, hogy ezt szereti.
Igaz, a kicsi galamb mindent kipróbál. Eleinte nálam ettek banánt is és szőlő szemeket aminek lehúztam a héját és szét daraboltam. Egy időben rajongott érte. most nem tudom rávenni, hogy megegye, legfeljebb ha a csőrébe tolom mélyen, mint a vitamin port ahogy szoktam adni. Vizes ujjra szoktam szórni kicsi korvimin port és bele kenem a csőrébe, ahogy kicsi korában szoktam etetni.
Vissza, megy-e?
Ez egy családi ház ahol laksz? Mert akkor van rá esély, hogy a közelbe költözik ha fiú galamb és oda csábítja a párját is és ott raknak fészket valami fedett védett helyen, ahol nem zavarja őket semmi. Igaz, panelban is szokott az erkélyre fészkelni a virágok közé, polc alá, ha nem zavarja senki. Az embert megszokja, főleg ha enni kap, még azt is megengedi egy idő után, hogy megérintsük.
Viszont ha lány, akkor valami délceg legény úgyis elcsábítja valami barátságos helyre, ahol fészket raknak.
Esetleg ha enni adsz neki később is, akkor oda szokhat a párja is. nagyon meg lehet szeretni őket. Nagyon aranyosak és okosak is. Még arra is lehet nevelni, hova ne pottyantson. Viszont amikor valamit nem engedek neki, akkor már csak bosszúból is oda teszi ahová nem lenne szabad a kis disznócska. :)) Igaz, utána ha engedek neki valamiben, akkor már rendesen viselkedik.
Pl kicsi korában elkezdte csípkedni és húzogatni a fülem.
Aztán annyira megcibálta, hogy elkezdett vérezni. NA akkor megharagudtam rá, hogy ilyen durva és elzavartam volna, mire ő bedühödött. Annál vadabbul támadta a fülem. Végül már annyira felmérgesített, hogy elhajítottam a levegőbe, azért úgy, hogy nehogy bárminél megüsse magát. Azonnal fordult vissza és mint a mérges kutya, hörögve-morogva támadott megint a fülemre. Végül mér sokadszor hajítottam el a levegőbe és látta, hogy nagyon dühös vagyok már rá. Végül oda jött hozzám és már óvatosabban és finomabban megérintette a fülem és nem akarta már annyira vadul megcibálni. Végül kibékültünk. :))
Erről az egész helyzetről a hitchkok féle madarak című film jutott eszembe. Mondták egy időben, hogy a madarak nem támadnak úgy. Ha valaki azt akkor vette volna videóra, akkor tiszta hitckok film szerű támadásnak látszott volna. :) Mindent megengedek neki, azért nőtt a fejemre. Viszont nagyon imádjuk egymást. Van amikor felveszem a kezembe és oda hajtom hozzá a fejem és elkezdem simogatni a fejét, nyakát és a szárnyát. Akkor lefekszik a kezembe, becsukja a szemét, oda hajtja a fejét és a csőrét hozzá simítja az arcomhoz, orromhoz és szinte rám simul teljesen, úgy élvezi a "gazdi" kedveskedését. Nagyon bízik bennem.
Egy idő múlve megpróbál leválni a nevelőjéről.
A madár pár, a szülei el szokták zavarni egy idő után.
Akkor már nem akarják etetni, inkább elzavarják a közös kajától.
Minden galamb kettő, kettő és fél hónapos korában magától is önállóságra törekszik és elmegy párt keresni.
utána viszont lakhely keresésben a fiú galamb a domináns, ahogy tapasztaltam.
A nálam a 2008 őszén született galambom azért van még nálam (azért nem ment el fiatalon), mert amikor novemberben el akart menni és napokra eltűnt, akkor kint hideg volt és ennivalót sem hiszem, hogy talált volna.
Itt nálam viszont nagyon el volt kényeztetve. mindent megkapott amit csak tudtam neki adni. Úgy bántam vele mint egy kicsi gyerekkel.
Ezek után kint a hideg vad természetben nem csodálom, hogy nem érezte jól magát. Negyedik nap amikor kinyitottam az erkély ajtót, oda jött és gyorsan be szaladt a szobába. Azután már csak rövidebb időre megy ki. Amikor kinézek az ablakon és meglát, akkor felrepül hozzám és a vállamra száll. Ilyenkor mondja nekem amit tanítottam. "gyönyörű gyönyörű" és forog a vállamon, közben a fejét vagy a csőrét minden forgásnál a fülemhez simítja. :) Érzem belőle a szeretetet. Annyira jól és érthetően ismételgeti amit tanult, hogy az meglepő.
Kicsi korában mondogattam neki, hogy gyönyörű kicsi galambom és megtanulta. Nem is tudom, mutattam-e már a videót róla, ahol a fészkét védi a hímes húsvéti mű tojásokkal (mint fogamzásgátló módszer) és jól megharapdál még engem is mert félti.
http://www.youtube.com/watch?v=bCVcE5OQASo&list=UUssTTBV2sns..
Amikor a videón kijön a kezem után, akkor elmondja néhányszor amit szokott. :)
érdekes, amikor tanulta és rosszul mondta a szót, és én meg elkezdtem azzal csúfolni, hogy megismételtem hibásan, ahogy ő is mondta. valahogy így "gyönyrű". Erre teljesen megsértődött és nekem támadt és jól elvert a szárnyával és a csőrével, hogy miért csúfolom. Alig hittem el, hogy ilyen elvont fogalmat át tud érezni, hogy kicsúfolom. Hihetetlenül nagyon okos a galamb. Azelőtt nem is gondoltam volna. Nagyon mély érzelmei vannak. nagyon tud haragudni, bosszúálló, akaratos de szeretet is hatalmas van benne.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!