Mivel etessem a hullámos papagájt, hogy egészséges fiókái legyenek?
Gondolom arra figyeltél, hogy az odu és maga a ketrec ne legyen huzatos helyen. A hullámos papikat nagyon könnyű felneveltetni a szülőpárral, de néha adódhatnak galibák. Ilyen például, ha a tojást valami oknál fogva feltörik és kidobálják, vagy a kis fiókákat dobálják ki. Ezt sajnos elkerülni nem lehet, max annyival, hogy minimális zavarás éri őket. Figyelj oda, hogy az odu alján legyen egy kevés sóder beszórva. Én régen mindíg sódert tettem alájuk, illetve kevés forgács, mert ha sok azt úgy is kipakolják. A sóder azért kell, mert a szülők és a gyorsabban növő társak hajlamosak elnyomni a később született fiókákat, emiatt a lábuk két oldalra csúszik és fejlődési rendellenességet okoz. A sóder szinte az összes kis papinál megtudja akadályozni, hogy az oduban szétcsússzanak a lábuk. Ha esetleg ilyent tapasztalsz és már visszafordíthatatlan mert úgy fejlődött a fióka, akkor nehéz szívvel de vedd ki az oduból és ...
A megfelelő tojásszámról is neked kell gondoskodnod. Én azt mondom, hogy bőven elég 3, az odu méretétől függően nagyon max 4 kisfiókát meghagyni, mert őket meg gondosan eltudják látni a szülők. Amelyik tojáson látod hogy mattos, az besült. Az én papagájaimat nem zavarta ha benyúltam a tojásokhoz és a fiókákhoz sem.
Különleges táplálás, hát...
A szülők felöklendezett begytejjel etetik a kicsiket. Én azt mondom, hogy mindenképp kapjanak vörös kölest, kevés napraforgót, mindig friss vizet, a vízbe mehet vitamin csöpögtetve, vagy kalcium csöpögtetve, főtt tojás fehérjéje. A tyúkhúr, vagy egyéb növény, hát én adtam nekik és láttam ahogy a kicsikbe is beletömték és képesek voltak megemészteni. Hát zöldet inkább akkor adj majd nekik, amikor már nem lesznek annyira átlátszóak és pihésednek.
Nyugi nem lesz gond, a kis papik szépen fognak fejlődni, csak mondom, ne ess abba a hibába, hogy minden tojást fel akarsz neveltetni. Nyugi, ha úgy van akkor a papagájaid egy tojógéppé változnak. Egyébként a tojatást az odu felhelyezésével tudod szabályozni. Ha van odu akkor az ingert vált ki és tojnak folyamatosan, ha nincs odu akkor nem tojnak. Nekem tojtak télen, de tojtak nyáron is.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!