Van egy fiatal zebrapinty párom, és alig raktak fészket, viszont már négy tojásuk van. Nem lesz bajuk a fiókáknak?
Amikor észrevettem,hogy költéshez készülődnek,csináltam nekik egy odút margarinos dobozból,de nem tetszett nekik (bele se mentek). Szóval jött a 'B' terv, kaptak egy fél kókuszhéjat.Imádták. Raktam be nekik száraz lucernát,mint építőanyagot,de az túl keménynek bizonyult. Kaptak száraz füvet,azzal bénáztak...mindenhol volt belőle,csak a kókuszban nem...
Aztán pár nap múlva már tojással találkoztam a kókuszban,úgy,hogy nem is volt kibélelve semmivel. Amióta a tojó elkezdett tojást rakni,azóta építési kényszerük van. Összeszedték a maradék fűszálat a kalitkaaljáról és bepakolták a kókuszba (érdekes módon,most sikerült nekik)... Viszont azt halottam,hogy ha már megvannak a tojások akkor nem szabad fészekanyagot betenni nekik,mert betemetik a tojásokat. Nem fognak így megfázni a fiókák,ha kikelnek?
Anyám szerint vattát kellene tenni a tojások alá,mert neki régen az volt a pintyei alatt... Szerintetek?
(bocsi a kisregényért,próbáltam minél részletesebb lenni...)
Szerintem ne csinálj semmit, a pintyeknek megvan az ösztönük, és aszerint viselkednek.
Ha raktak tojásokat, akkor semmi esete se nyúlj a fészekhez, mert akkor abbahagyják a költést.
Az, hogy TE ne rakj bele semmiféle fészekanyagot, ha ott vannak a tojások, RÁD vonatkozik, a pintyekre nem. NEm véletlen, hogy MOST sikerül nekik behordani a füvet, elötte meg nem.
A vatta meg nem jó ötlet, mert abba tényleg belefulladhatnak a tojások.
pont ezt mondom,hogy olvastam,hogy ha megvannak a tojások,nem szabad beraknom nekik több fészekanyagot...de ha én nem rakok be,akkor ők sem tudnak mit bevinni :)
a lényeg,hogy nem tudom,elég lesz e a fiókáknak,ha csak a kókuszhéj funkcionál fészekként és alig van benne fészekanyag...
Nekem mindig ezt csinálták folymatosan voltak tojások a picik ki is kelltek de soha nem maradtak életben... :(
Aztán elpusztult a lány pintyem vettünk egy másikat újra jöttek a tojások azok is ki kelletek egyett szépen fel is neveltek :)
Egyáltalán nem szabad, hogy betegyél nekik fészekanyagot, még a költés megkezdése előtt sem. Majd kibélelik, megépítik a fészket ők maguk.
Tenyésztéssel kapcsolatban szerintem egy szakfórumra látogass el, rengeteg jó ötletet és segítséget kaphatsz (már akkor is ha csak átolvasod amit előtted már megkérdeztek/megválaszoltak mások).
köszi,körbenézek a szakfórumok ügyében.
de ha esetleg nem raknék be fészekanyagot,egyáltalán miből építenék fel a fészküket? o.O ezt most nem értem ^^" gondolom ha csak a saját tollukból próbálnának fészket építeni az bőven kevés lenne...
Ahogy látom ugyanazt írjátok de mégse értitek meg egymást.
Szóval úgy érti(legalábbis szerintem) hogy ne tegyél be hogy a fészekbe te ne tegyél semmit. Csak a kalitka aljába és majd ők berakják a fészekbe. Tehát a fészekbe ne tegyél mert ők építik meg a fészküket.
Míg te pont azt írod kérdező hogy a kalitkába tettél fészekanyagot és nem a fészekbe.
igen,pont ezt mondtam ^^
azóta már 5 db tojásuk volt,de egyik sem kelt ki...elkezdték kidobálni őket,3 maradt benn,viszont ma már volt egy friss tojásuk is,és párosodni is sűrűn láttam őket.
nem gond,ha a régi tojások még a fészekben maradtak? azt hallottam nem szabad hozzájuk nyúlnom :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!