Hány percig kell főzni a tojást a papagájnak?
Magyarországon elég kevés papagájjal foglalkozó könyvet lehetett kapni annak idején (de más díszmadarakról szólót sem nagyon). Az egyik ilyen könyvben a szerző 30 percet írt, amit utána az összes később megjelent könyv átvett belőle. Valóságban azért írt 30 percet, mert mindenki más gondolt arról, hogy "keményre főzni" és emiatt előfordulhatott volna, hogy nem eléggé főzik át.
A valóságban a szalmonella ami miatt erre az egész procedúrára szükség van, nagyon jól reagál a hőre, 75 C° hőmérsékleten már 30 másodperc alatt elpusztul. Azonban a tojást ha a hűtőszekrényből veszi ki valaki (márpedig a legtöbben onnan veszik ki), akkor a legbelső részein ennek a hőmérsékletnek a kialakulásához legalább 5-6 perc szükséges. Így nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy a víz forrásától számítva várj egy olyan 8-10 percet, ennyi már biztosan elegendő a fertőtlenítéshez.
A másik lehetőség, hogy a boltokban kapható tojásos lágyeleséget veszed meg, azok nem romlanak meg még a nyári melegben sem, nem kell főzni őket és a tojás mellett számos más hasznos anyagot is tartalmaznak. A mostani tojásárakat figyelembe véve talán még olcsóbbak is mint a "házikoszt".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!