A papagáj, vagy kakadu, azok a madarak, amelyek megtanulnak beszélni, felfogják azt amit mondanak, vagy csak megismétlik a hallottakat?
Egyetértünk, amikor olvastam a könyvet, ami nagyjából naplószerűen dokumentálja a 30 évük főbb történéseit, én is felfigyeltem ezekre. Viszont, ha nem adta volna oda ezeket a tárgyakat Alexnek, nem ért volna el vele ekkora eredményt. Vagy valami megszólalásig hasonlóval helyettesíteni kellett volna, de mivel az anyagokat is megtanulta felismerni és megkülönböztetni, így megint ott tartunk, hogy -csúnya kifejezéssel- ezek kellettek a kísérlethez. Másrészt, ahogy azt Pepperberg a könyvben is leírta, abban az időben, amikor ő ezt a kísérletet elkezdte, a papagájok (és nagyjából az összes többi állat) ázsiója majdhogynem egy porcelántányéréval vetekedett: el van az a kalitkába/erőben/vízben, aztán jó nézni. Akik ennél "okosabbak" voltak, azok tudták, hogy mennyire intelligensek, de a tudománynak ez a kísérlet kellett ahhoz, hogy elfogadja azt, hogy az állatok nem biológiai robotok, hanem éreznek, és ha máshogy is, de gondolkodnak. Emlegeti is Goodallt, mert ő is inspirálta a majmokkal végzett kutatásai alapján.
Szóval, szegény Alex lehet, hogy a kutatások áldozata lett, de szerintem ő is azt mondaná rá, hogy megérte.
De tényleg érdekelne, hogy mi lett volna, ha még egyszer ennyit él. Döbbenet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!