Miért csinálja ezt a katalin papagájom?
1-2 hónapja vettem egy katalin papagájt de most van pénzem jobban berendezni a kalitkáját. Vettem neki hintát ,csőrkoptatót és odút is,de egyiket sem használja.Ott járkál mellettük minden nap de semmi kíváncsiskodás, nem is érdekli. Hogyan tudnám rávenni, rávezetni hogy használja a csőrkoptatót, mert már nagyon nagy és gyenge a csőre? Emellett szörnyen vitaminhiányos ezért vitamincseppet teszek a vizébe, de nem hajlandó vöröskölesen és köles fürtön kívül mást megenni, semmilyen gyümölcsöt, vagy zöldséget.
Mit tegyek? Nagyon aggódom érte...Miért ilyen "életképtelen"?
A papagájok egymástól tanulnak. Ha nem tanulta meg, hogy a csőrkoptató mire való, hogy a gyümölcs/zöldség ehető, akkor egyikük sem vállalja, hogy feltalálja a spanyolviaszt.. Ahogy az első válaszadó is írta: csellel rá kell vezetni a használatára. Amikor nálam nem voltak hajlandóak csőrkoptatni, szereztem egy csipeszt, és úgy állítottam be a kalitba, hogy kényelmesebb legyen nekik rámászni ahhoz, hogy elérjék az ülőrúdjukat, mint kikerülni. Ha rámásznak, akkor a csőrüket használni kellett a kapaszkodáshoz, és "láták, hogy ez jó vala". A hinta az olyan dolog, hogy egyszer, ha nagyon unatkozik, és nem lesz jobb dolga, akkor ránéz majd. Hagyd bent, akkor is, ha hetekig nem csinál vele semmit. Majd ő érzi, ha igénye lesz magasra ülni (lesz neki). Az odú meg olyan dolog, hogy, ha nincs oka rá, nem biztos, hogy használni is akarja. Nekem eddig a párbaállt papagájaimon kívül egyik sem akarta használni az odút, pedig van egy nimfám, aki bolondul a sötét helyekért (tenyerem, függöny mögött, ruhaujjak), és adtam neki egyszer egy kiszuperált odút, hátha tetszeni fog neki, de nem érdekelte.
Ami fontosabb probléma, de megoldható, az a gyümölcs/zöldség hiány. Én ezt is úgy oldanám meg a helyedben, mint a csőrkoptatót: kikerülhetetlenné/ellenállhatatlanná kell tenni. Próbáld meg sokféleképp tálalni őket: bedugva a rácsok közé egy hosszabb szeletet az etető mellé, úgy, hogy "zavarja" a kényelmes elhelyezkedésben (ki kelljen kerülnie nagy ívben, hogy ehessen.. egy idő után megunja és inkább átmászik rajta, és van esély rá, hogy bele is csíp), vagy felfűzöd őket egy sorban cérnára, és fellógatod (jó játék, avagy útakadály), lereszeled, és összekevered a magjaival (nem fog éhenhalni egy papagáj sem a teli tál kaja mellett csak azért, mert az furán néz ki)... Légy kreatív:)
És ne aggódj, az 1-2 hónap még nagyon kis idő, később életrevalóbb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!