Hogyan kell egy nimfapapagájt gondozni?
Nagyon egyszerű,nem kell hozzá nagy tudás és olcsó is :D
Amikor nekem még csak egy volt, egy kb. ekkora [link] méretű kalitkában tartottam és minden nap kiengedtem repülni. Most már négyen vannak egy röpdében :)
Az állatboltokban lehet kapni kifejezetten nimfák számára készített eleséget,kb 500ft értékben,de a hullámos papagájoknak készült köleskeverék is megteszi.
Itatót,etetőt is könnyen találhatsz,de a boltvezetőt is megkérdezheted,biztos tud majd segíteni :) Imádja a fürtöskölest és érdemes beszerezni szépiacsontot is,ezzel koptatja a csőrét.
Ha szeretnéd megtanítani beszélni,akkor hímet vegyél,bár amikor az én első madaramat megvettem,az állatkereskedésben azt mondták hím (mert azt kértem) aztán a végén kiderült,hogy tojó. Ennek ellenére ő is megszelídült,bár nem beszél.
Egész gyorsan meg lehet szelidíteni (legalább is a saját tapasztalataim ezt mutatják),nekem kb. egy hetembe telt mire hozzászokott az új helyéhez,utána már az ujjamon ücsörgött. Persze ez attól is függ,mennyire van emberhez szoktatva. Ott ahol én vettem,nap mint nap láthatott embereket,így tőlem sem félt.
Most így kezdésnek ennyit tudok mondani,ha kíváncsi vagy még valamire,szívesen válaszolok :)
Sok szerencsét a madaradhoz :)
Kalitkának nagy kalitka kell, két nimfával számolj, idővel kelleni fog neki egy társ. Egy 50-60 centis alapú kalitka sok kiengedéssel már megteszi, de sosem lehet elég nagyot beszerezni:)
A magkeverékből bolti nimfának való kell, de olyant keress, amiben kevés a napraforgó, és ami van, az is inkább csíkos, mint fekete. Ennél sokkal költséghatékonyabb, ha magad csinálsz magkeveréket. Nimfapapagájok eleségébe való magok: köles (vörös, sárga, fehér), zab, fénymag, hajdina, napraforgó.
A szépia nem "tehetsz be" kategória, hanem kötelező kategória, egyrészt a csőrkoptatás, másrészt a megfelelő ásványianyag pótlás miatt.
A kalitkában mindenképp legyen madárhomok, enélkül nem tudja megfelelően megőrölni a magokat. Van, aki a kalit aljába teszi aljzatként, valaki kis tálkába az etetőkhöz. De legyen mindenképp.
Fontosan a zöldségek, gyümölcsök, ezt az oldalt böngészd át: [link]
Az etetés-itatás legjobb tálkákból, mert az önetetők hajlamosak eldugulni, illetve a takarítás is nehézkesebb.
Soha ne legyen a kalitkában (és azon kívül) tükör, műpapagáj, csengő, plüssállat. Mentális betegségeket okoz.
Az ülőrúdjai ne bolti műanyagok legyenek, inkább törj ingyen megfelelő méretű fűzfa, akác, hárs, nyírfa vagy permetezetlen gyümölcsfaágakat, ezek rágcsálásnak, karomkoptatásnak is jók, és a lábuknak is jót tesz. A vastagság úgy jó, ha a nimfa félig, vagy addig sem éri keresztül. Átlag 2-2,5 centi az már rendben van, de azzal csak jót teszel, ha vannak ennél vékonyabbak és vastagabbak is.
Játékoknak leginkább fajátékokat szerezz be, vagy csinálhatsz magadnak is.
Minden jót:)
Az igaz hogy van nagyon olcsó keverék de érdemes premium minőségűt venni. Én nem olyan rég vettem egy nem prémium de jó minőségű magot. És nem látszott a magokon semmi de penész szaga volt. Visszavittük az új szállítmányból adtak újat és az is penészes volt(és régebben egyéb keverékekkel is volt bajom pl. kukacos volt, egy nagy molylepke mászott a magokban és nem volt a csomagoláson lyuk de ezt szerencsére már a boltban észrevettem,stb). Ezek után én nem adok nekik mást csak a megszokott premium minőségű prestige-t amit a Loro parkban is használnak (kanárimaggal kiegészítve). Sose volt vele problémám igaz sok benne a napraforgó és fekete is akad benne de nem nagy munka kiválogatni belőle meg amúgy is ha kevés lenne benne akkor is kiszedném belőle az összeset mert a csíkos napraforgót jutalomfalatnak használom.
Szerintem nimfának minimum 3cm átmérőjű de inkább vastagabb ülőrudak kellenek. Az enyémek legalábbis a 3cm átmérőjűnek is kicsit több mint felét átérik.
Hm.. most lemértem az én ágaim, és tényleg 2,5-3-3,5 centi környékén mozognak inkább. Teljesen jogos, igazad van.
A magkeveréket pedig tényleg ki kell tapasztalni.. Ahol én lakom, ott árulnak bezacskózva válogatott magokat, környékbeli termesztéssel (ilyen gyönyörű, egészségesen vörös kölest például még egyik keverékben sem láttam. Úgy vettem észre a madarakon, hogy ízre is jó lehet:) ). Versele-Laga-t szoktam felhígítani ezekkel a magokkal megfelelő , és így nagyjából megfelelő összetételű és jó minőségű magkeveréket kapok, és úgy értettem a költséghatékonyt, hogy ezzel a módszerrel vagy dupla ideig elég a mag, miközben ezek a zacskózott magok néha 100 Ft-ba sem kerülnek. De átlag 150-be talán.
Amúgy én is rendszeresen jártam így dobozos magkeverékekkel, mint Te. Volt már penészes, molyos-kukacos, sőt, találtam már benne egerek és sáskák testrészeit is.
A legelső válaszoló vagyok
Amikor az enyémet először kiengedtem nem értem hozzá. A nagykönyvben úgy van megírva,hogy először a kalitkában kell hozzászoknia a kezed látványához,majd ha ezen túl van óvatosan megmutatni neki,hogy nyugodtan ráülhet az ujjadra,nem fogod megenni :D
Hát nálam tökre máshogy volt :D Két ajtó volt a kalitkán, egy elöl,egy meg a jobb oldalán. Benyúltam a kalitkába jobb oldalról,a madár meg kirepült elöl. Ráült az első útjába kerülő bögrére (majdnem lelökte...). Levettem a bögrét a polcról,a madár pedig legnagyobb megdöbbenésemre rajta maradt. Óvatosan elé tartottam az ujjamat,ő pedig félénken bár,de ráment és ott is maradt. Aztán óvatosan visszatettem a helyére és azóta is simán meg tudom fogni,ha akarom :D
Tudom,hogy furcsának tűnik,de nálam ez ennyire könnyen ment :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!