Papagájt miben szállítsam haza az állatkereskedésből?
kartondoboz? ha igen mit rakjak bele?
esetleg van macskahordozóm (természetesen kitisztítva) de ez szerintem nagy lenne neki..
A kereskedésből akár papírdobozban is hazaviheted a madarat (jobb kereskedő árul madárszállító dobozkát), de mindenképpen kell szerezned egy szállító kalitkát, hisz arra máskor is szükséged lesz. Nem olyan nagy beruházás (az igazi kalitkához képest), és a madárkának jobb lenne, ha már ebben is vinnéd haza.
Ha pesti vagy, a Keleti mögött, a GALAMB HUNGÁRIÁ-ban olcsón vehetsz nagyon csinos kis szállítót - csak az a hibája, hogy rugós az ajtaja, és szerintem ez balesetveszélyes.
Nagyon alkalmas (viszont mindenhol drága) az alábbi kis ketrec:
Nem túl jó (mivel a tetején nyílik, szűk a nyílása és nehezen nyitható), viszont a legtöbb helyen kapható az alábbi kis szállító:
Hasonlót (egy fokkal jobbat) a FRESSNAPF is árul, viszont náluk nincs részletes terméklista, és máshol sem találtam képet a kis ketrecükről.
Nekem Cseh Sándor-féle szállító kalitkám van: "Kis kalitka" néven megnézheted az alábbi oldalon:
Sajnos kevés helyen lehet kapni, nagy szerencse kell hozzá, hogy kifogd. Általában (ha van is valahol) három méretet árulnak együtt. Legjobb, ha fölveszed a kapcsolatot a készítővel. Valahol a XVIII. kerületben lakik, ha jól emlékszem.
Szállító kalitkára mindenképpen szükséged van, hisz nagy valószínűséggel időnként orvoshoz is kell majd vinned a madárkádat. A szállító ketrecnek mindig menetkészen kell állnia, hogy szükség esetén csak bele kelljen raknod a madárkát, és már futhassatok is.
A madárkádra a huzat végzetes lehet, ezért a szállító kalitkához mindenképpen szerezz (vagy készíts) egy megfelelő méretű karton dobozt, amibe a kis ketrec kényelmesen belefér, a magassága pedig kicsit nagyobb, mint a kalitkáé. (Tető nem kell a dobozra.) A dobozt tedd egy nagy méretű bevásárló szatyorba: a műanyag jól szigetel, megvédi a madárkát télen a hidegtől, nyáron a melegtől. Persze télen még takarókkal is körül kell bástyáznod a dobozt, és a tetejét is le kell takarnod.
Arra nagyon ügyelj, hogy sem a kartondoboznak, sem a műanyag szatyornak ne legyen semmi szaga! A madárkák a szagokra nagyon érzékenyek, meg is fulladhat a picinyed valami vegyszer vagy illatszer szagú dobozban.
Ha a macskaszállítóhoz macska is tartozik, nem biztos, hogy jó ötlet a papagájtartás...
A kalitka sajnos nem garancia semmire: ismertem (képről) egy tündér kis hullámost, aki még a hazavitele délutánján meghalt, mert a család macskája (aki egyébként SOHA nem járt be a lakásba) a rácson keresztül kitépte a lábát.
A madárkának pedig nem elég a kalitka, bármilyen hatalmas: neki röpködnie is kell, és macska mellett ez állandó életveszély.
Remélem, tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!