Ez a nimfánál mit jelent?
Nimfán egy ideje érdekes hangot (viselkedést) vett fel a repertoárjába. Eleinte csak reggel, de most már bármikor, ha a kinti játékai közül egy bizonyosra rááll, és közel vagyunk hozzá, befeszíti az egész testét (vízszintes síkba kerül a feje-háta-farktolla), lelapítja a bóbitáját, a szeme olyan "sehová sem koncentráló" lesz, kicsit, mintha ijedt is, jobbra-balra totyog, és közben nagyon halk nyikorgó-cserregő hangot hallat. Nagyjából olyant, mintha egy ajtó nyekeregne, és/vagy lenyelt volna egy hullámos papagájt. Eközben nem lehet simogatni, mert nem bír megállni egy helyben, míg ezt a hangot adja.
Tisztára olyan, mintha bekattanna nála valami, és átváltana robot üzemmódba.. Aztán kikattan, látszik a szemén a meglepődés, és, mintha mi sem történt volna, ugyanúgy viselkedik, mint azelőtt. Amíg be van kattanva, rásétál a tenyerünkre. De kikattant állapotban ezt sosem szokta, ha tenyeret lát, belehajta a fejét, hogy vakargatva legyen, önszántából nem állna rá (számára az másra való:) ).
Ez náluk milyen "rituálé"?
Nincs trauma, több madár között van, de az ijedt az nem jelent konkrét ijedelmet, csak ahhoz tudom hasonlítani. Közben puszikat is ad az orrunkra, amikor épp arra esik a kényszer(?) totyogás útvonala.
Én arra gyanakodtam, hogy ez valami udvarlási rituálé lehet (csak rossz alanyt választott-minket), de nem találtam ehhez hasonló leírást vagy videót.
Mindenesetre, ha nem érkezik más megoldás, vagy valaki, aki tart nimfát, megerősíti a feltételezésed, természetesen elviszem orvoshoz. Remélem, nem lesz rá szükség, hisz semmi betegségre utaló jele nincs (nekem ez sem tűnt annak, csak szokatlan viselkedésnek).
Köszönöm a választ:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!