Mit lehet tenni a szarkákkal?
Családi házban élek. Sok szép tujánk és fenyőnk van, ami otthont ad számos madárnak. A szarkák is beköltöztek az egyik fára, és a többi madár fészkét rendszeresen fosztogatják. Számos kitúrt és elpusztított fészket találtam az udvarban. Egy évekig itt költő vadgalambpárnak a fészkét is így szétdúlták. Tud valaki valamilyen megoldást rá? Lehetőleg olyat, ami nem végződik a szarkapár elpusztításával.
Ha egyszer egy vadgalambpár fészkét elpusztították, akkor mennyi a valószínűsége, hogy jövőre visszatérnek?
Válaszokat előre is köszönöm. Ha lehet mellőzzük a viccet. Én vagyok az aki a madárfiókák megmaradt maradványait és a feldúlt fészkeket szedegeti össze az udvarban.
A költés elött ha rendszeresen megzavarjátok a szarkákat a fészekrakásban, illetve amikor meglátjátok a kertben, mindig zavarjátok öket, akkor idövel nem a ti kertetekben lesznek rendszeresen.
De ezen kivül nem sokat lehet tenni.
A vadgalambpár nem biztos, hogy visszajön jövöre (Márcsak azért sem, mert nem feltétlen ugyanazzal állnak párba a következö evben), de másikak igen, ha megfelelö fészkelöhely van.
De egész biztos, hogy a szarkák teszik tönkre a fészkeket? Mert pl. nyest is lehet a tettes.
Nálunk a kertben rendszeresen fészkelnek szarkák is, meg más madarak is, és a másik fészkeket soha nem bántották a szarkák.
"Bár ha jól tudom, a szarkák, megeszik a fiókákat, madártojásokat is a rovarokon és a magokon kívül is."
Igen, ebben igazad van, de inkább ez a kivétel. Nálunk már közel 20 éve költenek a kertben, ahogy a feketerigók, vörösbegy, rozsdafarkú is, és eddig még egyszer sem találtam kifosztott fészket.
Ettöl függetlenül elöfordulhat, hogy nálatok valamiért rászoktak, de valószinübbnek tartom, hogy más valami is "besegit".
Ha a madárfiókák maradványai ott maradnak, akkor más is lehet a baj. A szarka azért fosztja ki a fészket, hogy megegye a fiókákat és a tojásokat, nem jellemző, hogy aztán
otthagyja.
hali engem érdekelne fiatal sazrka szelidítet vagy fióka írj üzit :D nemrég repült hozzánk 1 és kb 4órát velünk volt
evett ivot de elrepült
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!