Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Mit csináljak ezzel a kis...

Mit csináljak ezzel a kis verébbel?

Figyelt kérdés

Ma, amikor hazaérkeztem, az udvaron egy kis veréb rohangászott és csapkodta a szárnyait, de nem tudott elrepülni. Nagyon szeretem a madarakat, és tudom, hogy falun a veréb nem tartozik a legkedveltebb madarak közé, de én megsajnáltam, és nem akarom, hogy elpusztuljon. Ha a földön hagyom, előbb-utóbb macskapréda lett volna belőle. Egyelőre biztonságban van, és bár próbáltam neki enni és inni adni, a szülői fészekben lenne a helye. Az a gond, hogy fogalmam nincs, honnan eshetett ki. Viszonylag már nagy, és idő kérdése, hogy megtanuljon repülni. Ezt az éjszakát, remélem, sikeresen átvészeli, de így nem maradhat, mert elpusztul. Ha visszaengedem a földre, megintcsak elpusztul, mert a macskák felfalják. Van két verébfészek, jó magasan, és talán onnan kerülhetett ki, de ez csak bizonytalan feltételezés. Ha vissza tudnám rakni, nem közösítenék ki a fészeklakók? Ott is elpusztulna? Én nem akarom, hogy elpusztuljon a kis csipcsirip. Még ha a fészekben nem is fogadják be, inkább ott van jó helyen, mint akár nálam, akár a macskák között. Volt már hasonló helyzetben valaki? Mit tettetek? Szerintetek mi lenne a legjobb a kis kétlábúnak?

Előre is köszönöm a válaszokat. (hülyék kíméljenek!)

2012. máj. 10. 23:28
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

A 22:31-es vagyok. Én is sajnálom, hogy csak későn vettem észre a kérdésed, hidd el, ha lehetett volna, hamarabb is leírtam volna.

Az a baj, hogy az embereket nem tájékoztatják ilyen dolgokról... vagy lehet, hogy az emberek nem elég érdeklődőek, nem tudom. Tény, hogy a nagy általánosságnak nagyon felületes ismeretei vannak a madarakról. Sajnálom ezt a fiókát, de most már tudod, mi a teendő, legközelebb biztos meg tudod tenni, amit kell. Azt teheted még, hogy igyekszel minél több emberrel megosztani ezt, hogy ők is tehessenek értük és ne csináljanak tudtukon kívül rosszat. Én ezt az oldalt minden ilyen kérdésnél belinkelem, de én csak egy ember vagyok.

2012. máj. 13. 21:14
 12/12 anonim ***** válasza:
Tudok én is a részleges fészekelhagyásról, de itt a főváros forgalmasb részein mégis már többször az úttestről szedtem fel különféle madarak fiókáit. Valahogy nem tudtam jó szemmel nézni, hogy néhány percen belül biztosan elcsapja egy autó. Volt már cinke, rigó, verébfióka, sérült örvös galamb. Jól átszellőző, letakarva védhető bolti műanyag bevásárló kosárban tartom őket. Itt nálunk a 15. emeletes térségében a sarlós fecske fiókái is többször elmérik a kirepülős túlélési esélyeiket. Ha talaj közelben ráakadok egy röpképtelen kis sarlósra, arra segítség nélkül biztos pusztulás vár. Már három ilyet nevelgettem elröptetésig, pedig ez a legnehezebb, mivel csak a röptében általa elfogott bogarakat eszi meg szívesen; egyébként szigorúan tömni kell. A többi faj fiókáival viszonylag egyszerűbb a helyzet, mert vagy vidám lisztkukacokkal vagy/és beáztatott kukorica-, búza-, magv- örleménnyel, zöldségreszelékkel általában etethetőek. A cinke és a rigó néhány nap múlva már erőst követelődzik is. Van egy kis erre a célra használatos kis fecskendőm, amivel cseppenként könnyen itathatóak is. Most három napja van nálam ismét egy röpképtelenül az úttesten lelt sárga csőrszélű verébfiók. Az első nap elég nyűgös volt, de most már ő is többféle módon kéri a nagyjából 3 óránkénti etetést. Már virgonc, magyaráz, szerintem neki is nagyon jók a túlélési esélyei. Igen, nekünk is jó érzés feltáplálva, szabadon röptetni a már önállóan táplálkozni képes kismadarat! Ezt természetesen mindig abban a környezetben történik, ahol rátaláltam. ;-)
2014. jún. 26. 12:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!