Melyik a világ leggyorsabb madara? SÜRGŐS
Azért kicsit tisztáznám. Ennél a kérdésnél a legtöbben azért vágják rá csípőből azt, hogy a vándorsólyom, mert sokan ismerik ezeknek a madaraknak azt a legendás képességét, vadásztechnikáját, hogy magasra felemelkedve zuhanórepülésben csapnak le a zsákmányállatra. Ezt nyíl alakra igazított testtel, szorosan behúzott szárnyakkal teszik. A különböző források különböző értékeket adnak meg arra, hogy ilyenkor milyen sebességet érnek el, de szinte mindenhol 250-400 km/óra közötti zuganási sebességet olvashatunk. Én élőben is láttam már ilyet, tényleg lenyűgöző.
De azt nem szabad elfelejteni, hogy ez egy repülési technika, egy speciális eset. Igen, ezt az egyetlen esetet nézve valóban a vándorsólyom éri el a legnagyobb sebességet, de repülésnek tekinthető-e ez? Mert ha ilyen módon nézzük, akkor a kolibrit is belevehetnénk a "leggyorsabb madarak" közé, hiszen percenként több százat ver a szárnyaival. Akárhogy nézzük, ez egy speciális, elszigetelt dolog, kicsit olyannak érzem, mintha azt mondanánk, hogy a világ leggyorsabb embere az a harcművész, aki a másodperc tört része alatt rántja elő a kardját vagy kap el valamit a levegőben, ahelyett, hogy egy rövidtávfutóra mondanánk.
Én úgy gondolom, hogyha az a kérdés, hogy melyik madár tud a leggyorsabban repülni, akkor egyenes repülést kell nézni. Márpedig, tetszik, nem tetszik, a vándorsólymot egyenes repülésben egy közönséges postagalamb is lehagyja (nézz utána, mielőtt lepontoznál, nem vicc).
Szerintem éppen ezért a kérdésre a válasz inkább a sarlósfecske. Erről a madárról azt kell tudni, hogy a repülés bajnoka, teljes mértékben a levegőben való élethez alkalmazkodott, ennek megfelelően a lábai elcsökevényesedtek, a szárnyai pedig hosszúak, hegyesek. Ez a madár a levegőben táplálkozik, alszik, egész életét a levegőben tölti. Kivétel ez alól természetesen a költés. Állítólag egyenes vonalban is tud 250km/h körüli sebességgel repülni.
Igen, nem tévedés, a levegőben alszik. Nem ismerem pontosan az élettani hátteret, de annyit tudok, hogy mivel a szárnyai vitorlázásra is alkalmasak, felmegy elég magasra és éjjel szárnycsapások nélkül halad a levegőben. Persze teljes relaxációs állapotot így nem érhet el, de hát ez nem újdonság a madaraknál, egyik sem tud úgy aludni, mint egy emlős. Félig mindig éberek. Gondolom neki is valami olyasmi a technikája, mint a delfinnek, ami úgy alszik, hogy az egyik agyféltekéjét mindig kikapcsolja és körbe-körbe úszik.
A wikipédián is megemlítik:
Ha tudsz angolul, felhozzák példának a félagyféltekés alvásról szóló cikkben:
Nagyon érdekes állat, szívesen foglalkoznék a tanulmányozásukkal. Ez a madár a repülés királya. A wikin is említik, hogy gyakorlatilag nincs természetes ellensége, még a híresen gyors és fordulékony kabasólyom sem bír vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!