Fiatal hullámos papagájnál hogyan lehet eldönteni, hogy melyik a hím, és melyik a tojó? Hisz ott még nem színeződött be az orr kékre/lilára ill. barnásra.
Köszi a választ neked is!
Sajnos én itt csak állatkereskedésbe tudok menni. Az ígéretes helyre még kicsik fognak érkezni, mert úgy mondta, hogy még nem eladható/elhozható korúak.
A másik helyen kérdeztem, hogy ezek milyenek (hím, vagy tojó?) Erre a nő érdeklődött, hogy pár mellé lesz-e. Mondtam, hogy nem. Ő meg közölte velem, hogy akkor meg nem tök mindegy?! Úgysem lehet még ilyen fiatalom megmondani melyikből mi lesz. Férjem kérdezte, hogy hoznak e egy kicsit idősebbeket, nem mert azt már nem lehet megszelídíteni.
Ilyet találtam (itt: [link] ), gondoltam másnak is segíthet:
Hullámos papagáj
Származási hely: Ausztrália
Átlagos életkor: 6 - 10 év
Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 17 - 20 cm
Ivarérettség: 10-12 hónapos korban
Nemek megkülönböztetése: A kifejlett hím madár csőr feletti viaszbőre kék. A tojó feje oldalról kerekebb.
Fészkeltetés: faodú, 18x18x25 cm-es, 5 cm-es röpnyílással. Egész évben költ ha hagyjuk, akkor egyik költés a másikat követi, de inkább évente csak kétszer költessünk a madarainkkal, hogy regenerálódhassanak. Általában csak a tojó kotlik. Néha megesik, hogy rövid idõre a hím is felváltja párját, vagy hosszabb időt eltölt a tojó mellett az odúban.
Tojások száma: 3 - 8
Kotlási idő: 17 - 18 nap
Kirepülési idő: 30 - 35 nap
Etetés: Fehér, sárga, vörös köles, fürtös köles (csumíz), zab, fénymag. A díszmadár szaküzletekben lehet kapni hullámos papagájoknak készített magkeveréket, de ezek keverési aránya változó, (pl. van amely csak vörös kölesből és zabból áll). Én a hullámos és a kanári keveréket adtam a madaraimnak összekeverve. Ez a madár is nagyon szereti a csíráztatott magvakat. Zöldeledelről, gyümölcsről állandóan gondoskodni kell, lágyeleséget hetente kapjanak.
Tartás, elhelyezés: Kalit, melynek mérete 50 x 30 x 40 cm-es, illetve volier. Költőpárnak legalább 40X60 alapterületű, 40 cm magas kalit dukál, de a hazai tenyésztők tapasztalatai szerint ennél kisebb kalitban is eredményesen tenyészthető.
Egyéb tudnivalók: Nem lenne teljes egy papagájokkal foglalkozó lap, ha a világ legelterjedtebb díszmadarát nem említenénk meg. Ezek a madarak nagyon könnyen szelídülnek (gyakorlatilag ha nem csinálunk velük semmit, akkor is az esetek többségében szelíddé válnak). Gyakori az olyan fiatal madár, mely rögtön kézre ül. Ezek a madarak kitűnően elszórakoznak a kereskedelemben kapható papagájjátékokkal, de azért igénylik a törődést. Ez a madár beszédutánzásra is megtanítható, általában a hím madár, bár ritkán a tojó is hajlandó "beszélni".
Gyakran hívják ijedt, kezdő hullámos papagáj tartók az állatorvost azzal, hogy "Hány a madaram!", pedig ez a jelenség nem betegség, hanem csupán azt jelzi, hogy a madár ivarérett lett. Minden madár hímje úgy udvarol, hogy eteti a tojót. Ha azonban a papagájunknak nincs párja, akkor kinevez egy tárgyat párnak és annak udvarol. Ez lehet egy játék, de akár az etetőedény is. Az udvarláskor a hím madár ütemes fel-le mozgással ütögeti csőrét a tojó csőréhez, melyet jellegzetes hangicsálás kísér, időnként megáll etetni a tojót. Ezt félig megemésztett, a begyből felöklendezett eleséggel teszi, ezt tévesztik össze sokan a hányással. Ilyet csak a hím madarak szoktak csinálni.
Kezdő madárkedvelőknek mindenképpen ajánlom ezt a fajt, hiszen egy kedves, barátságos madár, sok gond nincs vele. Természetesen nem kötelező átállni később sem másik fajra, hiszen valóban nagyon szórakoztató társaink lehetnek.
Fogd meg a madarat de gyengéden hogy ne idegeskedjen és a hüvelykujjaddal nézd meg .... ahonnan kijön a kaki xD nem jut eszembe a neve
MInd1,ne nyomd bele a madárba csak tapintsd ki ha nagyon kicsi,szinte összeér a csont akk fiú,ha kitud férni rajta egy tojás akk lány
amúgy pedig a viselkedésből szerintem egyértelműen ki lehet venni
Már megvettük, az eladó nem tudta biztosra, hogy hím vagy tojó lesz e belőle, de én 70%-osan azt mondtam, hogy ez hím lesz, amit szeretnék, és bejött.
Az orra még lilás rózsaszínes volt, szóval azt nem is figyeltem. A feje alakját néztem: tojó kerekebb, hím: kicsit szögletesebb. Mondjuk jobban látszik, ha már idősebb és éppen udvarold, de ha ügyes vagy és jól látod oldalról a buksiát, észrevehető a különbség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!