Mit csináljak hogy ne féljenek tőlem a papagájaim?
Vedd a kezedbe mind a kettőt, és gyengéd hangon beszélhetsz hozzájuk, miközben simogathatod őket. Köztudott, hogy minden állat fél a mély hangtól és a magasságtól is. Ez alatt persze nem azt értem, hogy guggolva közelítsd meg a ketrecet, de ne hirtelen és gyors, hanem lassú ugyanakkor nyugodt mozdulattal nyúlj feléjük.
Ha ez már meg van, simogasd őket sokat, legyenek a kezedben, érezzék az érintésedet, a szagodat (vagy illatodat:), szokjanak téged. A lényeg az, hogy érezzenek TÉGED, tudják, hogy amikor belépsz a szobába, TE jössz. Sokat kell velük lenned, hogy megszokjanak téged. Én is így kezdtem a Patkányommal... mára már imád engem (remélem én:).
Sok sikert!
Nekem is van egy tojóm Nélam van már 4 éve és még mindig fél, pedig nem az első madaram, tartottam már érgebben is, de ő kivétel.
Az lehet a baj, hogy a tenyésztő ahonnan én is vettem fióka korukban nem szoktak kézhez, és így nehezebb lesz szeliditeni.
Próbáld elszőr a kalitka széléhez csalogatni egy kis főtt tojás darabkával és megszokja a kezed, aztán biztos kézzel , lassan nyúlj felé hogy lássa hogy nem kell félnie tőled.
Talán beválik, sajnos én odáig jutotam el, hogy odajön hozzám a kalitka széléhez ha kaja van a kezemben, de ha benyulok akkor meg akar csipni és repdes.
Én már nem várok csodára! :(
A tiéde lehet szelidithető, enyém már nem biztos.
Egy madarat se lehet azzal megszelídíteni hogy erőszakkal megfogod, hozzáérsz vagy bármit csinálsz az akarata ellenére!!!!!!!!!!!!!!!!
Először ülj melléjük 1 héten keresztül naponta többször és beszél hozzájuk halk,nyugodt hangon. Majd fürtös kölest vagy mást ha más a kedvencük lassan nyújts oda nekik a rácshoz és közben beszélj hozzájuk naponta minél többször. Ezt ismételd addig amíg bátran,egyből el nem kezdik enni. Ezután próbáld a kalitkán belül is megetetni őket. Majd azt érd el hogy a tenyeredben lévő magokat is megegyék. Ha már bárhogy bátran esznek a kezedből próbáld rácsalogatni őket az ujjadra.
Én ezzel a szerinted marhasággal szelídítettem meg az összes papagájomat. Az egyik egy kb. 6 éves királypapagáj aki mielőtt hozzám került egy tenyésztőnél több madár között élt de fél év alatt egy fogdosható,simogatható madarat csináltam belőle(mosd épp azon dolgozom hogy a hátára tudjam fektetni).
Az első papagájomat egy hullámost viszont mivel még nem nagyon értettem hozzá kicsit erőszakosan,türelmetlenül próbáltam megszelídíteni. Az lett az eredménye hogy már akkor morgott,támadott amikor valaki elment a kalitkája mellett. De fél év után amikor kipróbáltam ezt a semmi olyat nem teszek amit nem akar módszert 1 hónap alatt szinte kicserélődött és a mai napig nagyon szelíd. Ha meglátja a kezemet belebújik és képes órákon keresztül pihenni benne, ha foghatja az ujjamat a lábaival az sem zavarja ha a hátára fektetem a tenyeremben.
És a szelídítés azt jelenti hogy beférkőzöl a papagájod bizalmába,eléred hogy bízzon benned. Tehát azzal hogy erőszakkal megfogtad azaz ráerőszakoltad hogy kapcsolatot teremtsen veled ahelyett hogy megvártad volna amíg magától elkezd érdeklődni feléd tuti nem nyerted el a bizalmát. És csak azért szelíd mert a sok erőszakoskodás közben rájött valahogy hogy csak barátkozni akarsz. De vele óriási szerencséd volt mert a papagájok 99.9% a megfogásra,erőszakoskodásra agresszióval,félelemmel válaszol. Hogy mi erre a bizonyíték?? Próbálj meg megszelídíteni a saját módszereddel egy nagy papagájt mondjuk egy kakadut,arát. Pár megfogás után nem sok maradna az ujjaidból. A papagájod is azt csinálta volna a kezeddel minden egyes akarata ellenére történő dolognál mint egy ara csak nem volt hozzá elég ereje.
Ja és a madarak nem éreznek szagokat,illatokat(illetve 1-2 faj érez de a papagájok nem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!