Tollevés papagájnál. Mikortól rendellenes?
Olvastam, hogy a tollevés nem betegség, hanem jelzés, hogy a madár kevés fehérjét kap, ilyenkor az elhullajtott tollainak a végét rágcsálja.
Honnan tudom, hogy mikor játék (az enyémek mindent cipelnek és rágcsálnak, amit találnak, legyen az pénz, gomb, cérna, vagy a saját tolluk), és mikor hiánytünet?
"Tolltépdesés: Csak fogságban tartott madaraknál fordul elő. A madár többnyire unalmában kezdi el tépkedni a tollait. Azokon a helyeket jelentkezik, melyekhez csőrével hozzáfér: nyak, begy, has, comb, farcsík, szárny és farktollak. Ha a madár fején a tollak épek, akkor valószínűleg tolltépésről van szó. Kezelése: változtassunk a madár tartási körülményein, próbáljuk kideríteni, hogy mi okozza. Egy kis kényeztetést szívesen vesznek. Használhatunk aloékeserűt is a tollazatra hintve, ez ugyanis annyira keserű, hogy a madárnak valószínűleg elmegy a kedve a tépdeséstől, de lehet, hogy a tollászkodástól is."
A tolltépdesésről nehezen lehet őket leszoktatni, mindenképp radikális változás kell: nagyobb hely, új társ, több játék, stb. Leginkább társ. Néha még akkor sem biztos, hogy abbahagyják, olyan reflexé válik, mint egy embernek a hajcsavargatás, vagy a körömrágás.
De én teljesen mást kérdeztem:)
Pénzt ne engedj nekik cipelni mert fémmérgezést kaphatnak tőle.
Ha a kihullott tollakat cipelik és rágcsálják akkor játszanak velük. Az utal fehérjehiányra ha saját magukon vagy egymáson kezdik el enni a tollakat azaz nem a tollak végét rágják hanem a tollakból szálakat/csíkokat esznek meg de nem tépik ki.
A harmadik válaszadónak köszönöm!:) Erre kerestem a választ.
Kedves Láp Pál:) Kizárt, hogy fészekanyagot gyűjtsenek, ez inkább afféle játék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!