Baj, ha csirke keltetésnél 1-2 fokot ingadozik a hőmérséklet?
Angol honlapokról vettem az ötletet, hogy hungarocellből, egy 40W égőből és ventilátorral házi készítésű keltetőt készítsek. A legtöbb keltetőt sikerrel alkalmazták, hát gondoltam nekem is menne, így hát terveket kerestem. A legtöbb tervben nem szerepel hőszabályzó, így én sem tettem bele, így azonban folyton ingadozik a hőmérséklet 37.2 és 38 fok között (de csak mert figyelem, és folyton állítgatok a beömlő friss levegő menyiségén.
Ez árthat az embrióknak?
A gyári készítésű keltetőkhöz is érdemes vásárolni egy "könyökhőmérőt", amivel 37,3-37,8 fok közé be lehet állítani a hőmérsékletet.Ez az ideális a keltetés ideje alatt, méghozzá úgy, hogy az idő előrehaladtával csökkenteni kell azt. A tojásban fejlődő embriók hőtartása ugyanis egyre jobb, így a magas hőmérséklet nem csak felesleges, de káros is. Ugyanígy növelni kell a szellőztetés idejét is, minél közelebbi a kelés ideje.
A 37,2-38 fok közötti hőingadozás - szerintem - sok. Lehet, hogy nem "fulladnak be" a tojások, de biztos, hogy a kelési arányban, és az utána várható elhullásban szerepe lesz az 1-2 tized foknak.
Lámpázással tudod ellenőrizni, hogy mi a helyzet "odabent". De a nagy hőingadozás miatt megtörténhet -pl- hogy a csibe áttöri a héjat, de nem tudja kiszabadítani magát a tojásból. Tehát kifejlődik ugyan, "csak" éppen életképtelen lesz.
Ha csak nem saját ügyességedet, és kreativitásodat akartad próbára tenni, érdemesebb lett volna gyári keltetőt venni, amelyiknek az egész kiképzése, hő,levegő, és pára szabályozása többé-kevésbé jól utánozza azt, amit a tyúk "magától" is tud. Nem mindegy az sem, hogy a következő adag tojás behelyezése előtt, milyen alaposan tudod fertőtleníteni az egész berendezést, és a tartozékait. Én elég hosszú ideig használtam többféle méretű keltetőgépet, 0,5 foknál nagyobb hőingadozást egyik sem engedélyezett. A legrosszabb kelési arány 75% lett ( két, több órás áramszünet után ) a legjobb pedig 97%.
Köszönöm a kimerítő választ.
Valóban a kreativitásomat akartam próbára tenni, nem nagyüzemi keltetést akartam, és ezután a kísérlet után nem tervezek újabb keltetést. Vannak tojatóból kimentett barna tojótyúkjaink, azonban lekotlani egyik sem akart, ezért választottam ezt az opciót.
Egy kedves ismerőstől kaptam 20 tanyasi tojást, azokat teszem próbára. De most úgy tűnik, hogy sikerült bekalibrálni a tákolmányomat, így 37.5 körül van a hőmérséklet. Még csak tegnap raktam be a tojásokat, épp ezért remélem, hogy egy fél napi ingadozás még nem tesz kárt bennük.
Én már nem használom a keltetőimet, de ha jól emlékszem, annak idején a neten, találtam elég precíz tájékoztató anyagot erről. Benne van, hogy a keltetés ideje alatt pontosan hogyan kell változtatni a hőmérsékletet, a pára tartalmat, és a szellőztetés/hűtés idejét.
Érdemes egy kicsit utánaböngészned, mert nekünk az a néhány tized fok semmiségnek tűnik, de valójában ez a "titka" az egésznek. ( Én azóta még csak véletlenül sem mondtam senkire, hogy "buta tyúk".:-DDDD)
Az embrió fejlődése elindulhat, de minél fejlettebb és bonyolultabb szervezetet kell fenntartania a tojásnak (és a keltetőnek) annál érzékenyebb lesz a technológiai hibákra. Gondolom, ha már csinálod, egészséges, életképes csibéket szeretnél. Sok sikert hozzá!:-))))
De jól gondolod. Jól is nézne ki szegény 21-22 napon át, ha le sem szállhatna a tojásokról.:-))
Ami a tyúknál az evés-ivási negyed, fél óra, az a keltetőgépben a szellőztetési idő, naponta kétszer. Sőt, amikor a tyúkanyó visszakászálódik a fészkére, egy kicsit elrendezi, megmozgatja maga alatt a tojásokat. Ezt is meg kell tenni helyette; a tojásokat a szellőztetés alatt meg kell forgatni, szintén naponta kétszer.
Én is pont ezen gondolkoztam, amit az előző válaszoló írt. :)
Mindenesetre Most 4 naposak a tojások, és 20-ból 18-ban hatalmas embriók libegnek. Egy sajnos eltört még az elején, a másikban pedig vérkarika /bloodring/ van embrió helyett. Ha jól tudom abból már nem lesz kiscsibe. Mindenesetre a többiben gyönyörű pókháló-szerű erek, és jó nagy embriók. :) Kettőnek még a szeme is látszik.
Olyan izgalmas! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!