Mi baja lehetett a (selyem)kakasomnak, tyúkomnak?
Anno még 2021-ben vettem Törpe Selyemtyúkokat (3 tyúk, 1 kakas) egy "híresebb" magyar madártenyésztő és tartó helyről.
(Azt szeretném leírni, hogy azért tettem a "Madarak" kategóriába a kérdést, mert őket inkább háziállatként tartom, mintsem haszonállatként)
Körülbelül 1 hónaposak lehettek? Nem tudom már. De egyik reggel a kakasnak a nyaka/feje teljesen kicsavarodott, amikor megpróbálta felemelni a fejét, folyamat kicsavarodott neki. Közben az egyik tyúknak szintén ugyanez lett a baja, és ez így ment hetekig, majd egy idő után a kakasnak helyreállt, bár a mai napig érzékeny rá. A tyúkocska is helyreállt, de ha kinyújtja az ég felé akkor kicsavarodik neki megint, illetve nagyon félős, a legkisebb dolgoktól is megijed és attól is egyből kicsavarodik.
Voltak velük olyan céljaim is, hogy keltetek tojást tőlük, de ilyen csavarodott nyakúakkal inkább mellőztem.
Volt ez már 2 éve legalább, bár már nem olyan vészes a nyakcsavarodás a két selyemnél mint ahogy pici korukban volt, mégis azóta nem hagy nyugodni a dolog. Mi a bánatom lehetett ez a betegség? Esetleg túltenyésztés az oka? Azóta vettem melléjük meg 2 selyemtyúkot, azok olyan kis bolyhos, szőrös macik. Igazi selyemtyúkok.
Ezek a kis csavartnyakúak meg elég máshogy néznek ki, mint az a kettő.
Utána olvastam, de csak a Madár Pestist találtam. Azt meg eléggé kétlem.
Köszönöm!
Galamboknál tudok a Paramyxovírus betegségről ami ilyen tüneteket okoz, most megnéztem és látom hogy az is a madárpestishez köthető.
Ha madárpestis lenne, a tyukocskák szenvedhettek maradandó idegkárosodást, ez okozná hogy már meggyógyultak de a tekergetés megmaradt.
Madárpestis pedig létezik manapság.
Lehet többfajta vírus is.
Oltva voltak?
Miért nem vitted állatorvoshoz őket? Hogy képzeled azt, hogy gyakorin meg tudod oldani?
Légyszi küldd el privátban egy olyan állatorvos telefonszámát, aki ért ilyenhez.
Ugyanis ha anno legalább 15 (egzotikus) állatorvost nem hívtam föl, akkor egyet se.
Melyik megye?
B vitamin injekciót kaptak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!