Mindig is kíváncsi voltam, a "maradó" madarak hogyan vészelik át a hideget? Nem használják a fészküket? Az csak költés idejére van?
A fészek nem otthon, vagy alvó hely, hanem költőhely.
A telelő fajaink valamelyest tudják tolerálni a hideget, találnak táplálékot, míg a költöző fajok nem.
(Hiszen a gólya nagyrészt kétéltűeket, halakat, hüllőket, kisemlősöket fogyaszt, a fecskék például kizárólag repülő rovarokkal. Ezek a táplálékforrások nincsenek télen.)
1: nagyon köszönöm a választ!
Annyit figyeltem meg(folyó,erdős terület mellett lakom), hogy az egerészölyv ilyenkor is leszáll a fészkére. Hogy mi okból, ezt nem tudom. De pl.a kertünkben költő rigók, őszapok nem használják.
Az odúlakó madarak télen is használják a fészküket. Vagy ha nem is pont a fészket, de legalább az adott helyet (ha elég tág hozzá, hogy fészken kívül aludjanak).
A szabadban (bokron, fán) lévő fészket viszont nem szokták lakni télen a készítőik, mert a beázás miatt amúgy is vizes, tehát haszna nem sok van, hátránya viszont, hogy az állandó nyitott alvóhelyhez könnyebben odaszokik a macska és más ragadozó. Inkább fák ágaira gallyaznak fel, az örökzöldeket pl. szeretik a szélvédettség miatt. A fészket már nyáron se használják, a fiókák kirepülése után az egész család otthagyja.
Nagyobb ragadozómadárnak nem kell félni a fészken való alvástól. Ha épp kényelmes neki, akkor ott is alhat. Viszont ők télen gyakran költöznek, a hegyekből lejönnek a sík részekre, és fákon alszanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!