Magyarországon a városi és vidéki kacsák más ‘dialektusban’ hápognak-e?
Szeretnék magamhoz venni egy kacsát, nagyon szép, színes állatnak találom őket, viszont nem mindegy, hogy lágy vagy kellemetlen hangot adnak ki.
Tudomásomra jutott, hogy a londoni kacsák városi, illetve az angol vidéki kacsák más dialektusban hápognak (‘British ducks quack with distinct regional accents, researchers have discovered. Ducks from London make a rougher sound that resembles shouting so that fellow birds can hear them above the hubbub of city life. But their country cousins make a softer sound..’) érdekel, hogy van-e valakinek tapasztalata a magyar kacsákra vonatkozóan, mert erre a kérdésre választ adó cikket, egyebet nem találtam.
Köszönöm a segítséget!

Természetesen különféle dialektusban hápognak. Én professzor vagyok, erre vonatkozó kutatásokat folytatok a brit állami tudóstársaság magyarországi tagintézményének megbízásából.
Megfigyeléseim szerint a fiatalabb kacsák hápogásában jövevényszavak figyelhetők meg: háp more háp.
A kisebbségi kacsáknál megfigyelhetők a háp dikk tesó háp á rák háp egyeki háp ábeledet háp szófordulatok.
A rapper kacsáknál a hip háp szófordulat általános.
Míg Budapest környékén nem figyelhető meg akcentus, addig Szegeden jellemző a hööp-hööp torzulás, Debrecen közelében inkább a hóup-hóup figyelhető meg, míg Nógrádban a haap, haap.
Remélem, segítettem.

Annyit tudok,olvastam,hogy a városi feketerigó teljesen máshogy énekel,mint amelyik az erdőben lakik. Már meg se értenék egymást. Érdekes.
Amúgy,kérdező, vegyél némakacsát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!