Hogy érjem el, hogy ne legyenek vadak a hullámos papagájaim?
Van két fiatal példányom: egy hím (Felhőcske) és egy tojó (Mohácska). Még december elején vettem őket egy tenyésztőtől, de azóta is nagyon félénkek. Ha a közelükbe megyek, összevissza repkednek a szobában, illetve a kalitkában, attól függ, hogy éppen ki vannak-e engedve.
Enni is csak úgy tudnak, ha vagy nem tartózkodom a helyiségben, vagy ha igen, akkor is mozdulatlan vagyok. Inni ritkán isznak, pedig van bőven víz kihelyezve, elérhető helyen.
Megfigyeltem, hogy éjjelente sem alszanak "egészséges" módon. Merthogy nem hajtják a fejüket a szárnyuk mögé, ahogy normális esetben szokták, és mindkét lábukon ülnek, mintha nappal lenne.
Mindebből természetesen az is levonható, hogy le sem tudom takarni éjjelente a ketrecüket, mert valószínűleg szanaszét törnék az esetben magukat ijedt repkedésükben. Nem kockáztatok. Sajnálom őket.
Mindettől eltekintve, jól érzik magukat. A hím gyakran énekelget, a tojó pedig hallgatja. Időnként tollászszák egymást, vagy éppen csőröznek. Bár Moha csípősebb kedvű, gyakran elzavarja mostanság maga mellől Felhőt. A tojó sokkal csendesebb egyébként, alig-alig csipog néha. Ez így rendjén van? (Viszont néha játékos: fel-le emelgeti csőrével a kalitka tetején lévő fogantyút.)
Mostanában már több alkalommal is láttam, hogy normálisan alszanak, de többször tapasztaltam az ellenkezőjét is.
Egyébként életvidámak, aktívak, stb., de hiába próbálom a lassú közeledést a fürtös kölessel, rettegnek továbbra is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!