A madarakrol hogy tudom megallapitani azt hogy fiatal vagy öreg.? A csörükről meglehet? Csak mert valaki ezt mondta nekem es kivamcsi vagyok h nem e kondott baromsagot. Koszonom az ertelmes valaszokat<3
5XD....
Vadmadaraknál a színezet sokszor döntő jelentőségű.
"A madarakrol hogy tudom megallapitani azt hogy fiatal vagy öreg"
Papagájokkal kapcsolatban sajnos nem tudok választ adni. Énekesmadaraknál a következő a helyzet:
1. Hang
A fiatalabb madarak jellemzően rövid, figyelemfelkeltő hangokat használnak, amivel a szülőket hívják etetéshez. Kertben fellelhető madaraknál, pl. házi rozsdafarkú, széncinege, stb. jól megfigyelhető.
2. Tollazat
Kontrasztos, élénk színű tollazat -> öreg madár. Tehát az életkor előrehaladtával ez is változik. Kezdetben inkább fakóbb, rejtőztetőbb a szín, mely a tojóknál szintén rejtőszínre vált (ha van a nemek között látható eltérés) a hímeknél pedig figyelemfelkeltővé válik. Fajonként eltérő lehet, pl. seregélyeknél emlékeim szerint az első vedlés előtt szürkés a tollazat, valamint a csőr és a lábak is sötét színűek. Vedlés után a tollazat átalakul, fekete alap, sárgás színű csőr, a láb is pirosas rózsaszínre vált. Aztán sok mindentől függ a tollazat is. Juvenal vagy adult madár, téli tollazat, nyári tollazat, nászruha, stb. Szín mellett még a tollazat minősége is számít, pl. pehelytoll van, vagy már a kézevezők is kifejlettek.
3. Megjelenés
Fiatal madarak inkább még a szülőkkel, vagy azok közelében repkednek, hol csapatosan, hol magányosan egy bokor alól csipogva hívják őket. Felnőtt madarak fajtól függően már egyedül is járhatnak élelmet szerezni.
Ez kicsit fajtától is függ de így:
1) Tartása
A fiatalabb madarak egyenesebben tartják magukat. Ezt érdemes megfigyelni madárválasztáskor.
2) Elvenség
Általában a fiatalabb madarak elevenebbek. Persze van kivétel is de egy idős papagáj már nem repül/játszik úgy mint egy fiatalabb.
3) Lába
Mindenképp figyeld meg a lábát egy fiatal madár lába és egy idős madár lába között rengeteg a különbség, úgyhogy nézd meg a lábát.
4) Tolla
Nézd meg a tolla minőségét. A tollának szépnek kell lennie. Ha úgy látod hogy a tolla már nem olyan mint amilyenek kellene, hogy legyen akkor az idős madár.
5) Csőre
A hullámos papagájoknál a csőr feletti ré sokat elmond. Ha az már egy kopottas színárnyalat akkor az valószínűleg idős. Viszont abból is meglehet nézni, hogy milyen kopott a csőre.
Ezek inkább a hullámos papagájra vonatkoznak. Mivel a többi fajról nem tudok túl sokat.
Remélem tudtam segíteni! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!