Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Ti beszereznétek a helyemben...

Ti beszereznétek a helyemben még egy macskát?

Figyelt kérdés

Szobacicánk van, mentett cica, már felnőtt, kb fél éve van nálunk. Úgy hoztuk el, hogy tudtuk, problémás cila, nagyon bizalmatlan volt a gondozókkal, folyton stresszes. Hajléktalanok között élt korábban, sok hasonló macska közt.

Fél év alatt persze sokat fejlődött, de messze még a vége, főleg páromtól még sokszor fél, nekem amolyan rituálé módra enegdi, hogy esténként ölbe vegyem, olyankor vadul dorombol, időnként már kajáért is jön, vagy követ a lakásban, ha simis kedve van. Szóval kezd macska lenni, de még nagyon félénk, máskor tőlem is menekül, ha csak ránézek.

Felmerült bennünk egy második cica ötlete is, de van pro-kontra érv. Tapasztaltabb cicások véleményét szívesen venném.

Pro:

- Sokat dolgozunk mindketten, sokszor hétvégén is, így sokat van egyedül. Emiatt két macskát szoktak javasolni eleve. Ha párom itthon is van, felé nem nyit, nem megy oda simiért. Párom már feladta, néha kivadássza a kuckójából, de ők inkább egymás mellett élnek csak. Persze almozza, eteti, de a macskát ez sem hatja meg. Úgyhogy ha én nem vagyok itthon, unatkozik.

- Egy fiatalabb, "vezéregyéniség" cica neki is segíthetne esetleg feloldódni, pl olyan téren, hogy nem kell ennyire félni tőlünk.

- Nem szeret/tud játszani. Van egy plüssegere, amit néha elpofozgat, de labda, lézer, madzag, horgászbot nem érdekli. A max reakció az, hogy elhever, és ha arra lendül a csali, akkor érte kap, de vadászatba nem lehet belevonni. Így viszont folyton túlpörög, túl sok az energiája, éjszaka randalírozik, félő, hogy egyszer összetöri magát, olyan sebessèggel rohangál a pici lakásban. Egy másik macska talán levezetné az energiáit.

Kontra:

- Nem tudjuk, hogy reagálna egy új cicára, tartok tőle, hogy méginkább bezárkózna, amolyan szekrény alatt gubbasztó láthatatlan macska lenne. Így is hajlik rá.

- Bár egy ideje már nálunk van, még halad a szobacicává válás útján, amit fentebb írtam. Egy új macska mellett nem az övé lenne minden idő, nem tudom, ez milyen hatással lenne rá.

- Egy cicára is kevés az időnk, sokat van egyedül, még egy cicát kitenni ennek megéri?

Igazság szerint kettős érzéseim vannak. Tudom, hogy jó helye van nálunk, tudom, honnan jött, és itt nyugodt, biztonságos szobacica létre váltott, megvan neki mindene. De ugyanakkor sokszor bűntudatom van, hogy csak gubbaszt egész nap szegény a helyén vagy az ablakban, és nem vagyunk elég jó gazdik, nem foglalkozunk vele eleget, és talán jobb lenne neki máshol.

Ti befogadnátok így még egy cicát?

2018. szept. 19. 18:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Én nem "vezéregyéniség" cicát fogadnék be, ha befogadnék, hanem valami nagyon-nagyon nyugodt cicát, aki mellett biztonságban érezné magát, de aki az emberek felé is bizalommal van.
2018. szept. 19. 19:29
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem lehet megjósolni, hogyan fog reagálni. Kering a facen egy videó, hogy egy mogorva mentett kandúr egy csomó kölyökmacskától oldódott fel és elkezdte őket pesztrálni.

A párod a férfi, ugye? És írtad, hogy hajléktalanok közt élt a macska. Talán rossz tapasztalata van a férfiakkal és fél tőlük. Párodnak nagyon lassan és sok türelemmel kell elfogadtatnia magát vele, ha ez így van, és bebizonyítani a cicának, hogy ő "nem olyan" (mármint párod). Illetve ha nagyon utcai cica volt ezek annak a következményei, amit leírtál. Biztosan nem vagytok rossz gazdik. Ennek a macska topicnak a gyakorin van egy "nemtörődöm gazdi vagyok" rovata is, na azok oda írnak.

Más játékokkal is próbálkozzatok, meg türelmes, lassú közeledéssel, lehet, hogy korai még másik cicán gondolkodni (és feladni) nem tudom. Állatorvos sem fogja tudni megmondani, csak a cica. Vezéregyéniséget tényleg ne, mert őt csak még jobban elnyomná.

Mivel filléres dolgokkal elvan a macska, bátran merem javasolni a dobozokból készült várat, meg hasonlókat, tanítsátok játszani. Ha egy utcai kolóniában élt, más macskákkal eljátszott, de nem úgy szocializálódott. Hagyni is kellene, hogy ő közeledjen, de mivel nem megy oda, magától hozzátok, teljesen talán ez sem jó megoldás.

YouTube-on, facen Cole&Marmalade (CatMan Chris)videók, játék, és egyéb ötletek (összeszoktatás, stb.)

Illetve javasolnám a feliway párologtatót, ami macskabarát hangulatot teremt a lakásban (az anyamacska pofatájéki feromonjának - illathormon - szintetikus utánzata, legalább 90 százalékuknál hatásos)

[link]

itt tudsz róla olvasni

megvásárolható állatpatikák, webshopok, állatorvos, (fressnapf, de ott a legdrágább)

[link]

én ezeket azért kipróbálnám. Illetve másik cicát csak úgy vinnék, ha nemtetszés esetén a másik cicát garantáltan visszaveszik. (ez csúnyán hangzik ugyan, de nem tudjuk, nem akad-e ki tőle jobban a macskátok).

2018. szept. 19. 23:01
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Kb. mennyi idős a cica? Milyen nemű? Ivartalanított? A Feliway nem rossz ötlet, azt én is javasolnám! Ez a többmacskás dolog nagyon lutri sajnos, szinte lehetetlen előre megjósolni, hogy fognak egymásra reagálni. Nekem 4 van, sokáig csak ketten voltak. És pont az rühelli az újakat, akiről azt gondoltam, hogy örülni fog egy új pajtinak. A nagyobbat konkrétan meg is kergeti sokszor, nem egyszerű a dolgokat kordában tartani. Kimondottan nagy szeretet nincs köztük, a két fiatal sokat játszik egymással, de együtt már nem alszanak. Szóval nekem nincs nagy szerencsém velük. Ha csak fél éve van nálatok, akkor szerintem egy fél évet várjatok még, had szokja meg az új körülményeket teljesen!
2018. szept. 20. 11:13
 4/11 A kérdező kommentje:

3-4 év közötti, pontosat ugye nem tudunk. Ivartalanított lányka, már így került hozzánk.

Ez a Feliway még nála is megérné? Én azt olvastam, arra jó, hogy ne parázzon új helyen, pl költözésnél. Mi ezen már túl vagyunk. Fizikailag a hellyel nincs gond, azt megszokta, belakta. Egyedül a függőleges tereket illetően nem, nem érdekli a magasra mászás, inkább kuckózni szeret, de ez szerintem személyiségbeli kérdés.

Illetve nem okoz függőséget? Mennyi ideig érdemes használni ilyen esetben?

A macskamenta mondjuk hidegen hagyja, nem tudom, ez itt számít e. :)

Egyébként igen, valószínűleg férfi mivolta miatt tart páromtól, tudunk róla, hogy bántották korábban. A fonákja a dolognak, hogy női gondozók között volt az utcáról mentése után, és mikor macskanézőbe mentünk, dorombolni és bújni kezdett párom kezéhez, így szerettünk bele. :) Mással nem viselkedett így, ez szerintem szintén annak lehet köszönhető, hogy férfi, mint megszokott közeg. Szóval párom is "személyes sértésként" éli meg, hogy a mindennapokban meg fél tőle, pedig nem bántja, és bezzeg az elején őt "szerette". Még sokat kell tanulniuk egymás nyelvén. :)

Én bízom benne, hogy idővel "rendes" macska lesz, még van rá ideje, nem olyan idős. Csak félek tőle, hogy egyedüli macskaként depressziós lesz esetleg, így is gubbasztó macskabagoly.

És innen jönnek az igazi kételyeim, hogy mi a rosszabb, az állandó magányos gubbasztás, vagy egy olyan macsek, akivel esetleg nem lesznek összhangban. Az ideiglenes gazdinál is voltak más macskák vele, ott pl. sarokban kucorgó volt, enni is csak egyedül volt hajlandó a többiek nélkül. De ott rájátszhatott az új környezet, alapvető bizalmatlanság...

2018. szept. 20. 19:06
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

2. vagyok

Ha az ideiglenesnél a több macskánál "sarokban gubbasztó" volt, akkor Ne hozzatok másik macskát!

A macska kolóniákban szintén van rangsor, mint mindenhol, amit kivívnak maguknak. Pl. öreg, beteg, hátrébb van.

Írod, h stresszes macska volt, arra nagyon jó a feliway.

Konnektorba kell dugni, párologtató, egy üveg egy hónapra elég. Nem lesz függő. Ez egy nyugtató jellegű készítmény. Csak ezen a néven fut. Mindenképp ezt vedd, ne mást.

Amiben macskamenta van, az izgató ( a zoopluson van pl. párologtató macskamentával, ami stimuláló, izgató, azt Ne!).

A macskamenta az a macskadrog. Facen vannak videók felakadt szemű macskákról (catnip a macskamenta), szóval az olyan, mint az embereknek a fű. Egy stimuláló, boldogság, örömérzetet okozó cucc, viszont a ti macskátokat pl. stresszelheti is, mert eleve még stresszes lehet. A macskamenta amúgy nem minden macskára hat. A Feliway hatásfoka sokkal nagyobb. Macskamentát is lehet többfélét kapni, amit először én vettem, az túl régi, túl száraz lehetett, egyszer vettem valami nagyon ütőset, el is vettem a macskától, nehogy rosszul legyen (egyébként heti tíz percre lehet neki odaadni a macskamentát, mert tényleg kaphat valami rosszullétet).

Tehát nyugodtan használd a feliwayt, később csak utántöltőt kell venni. Javasolnám hogy ilyen bebújós kuckót csinálj, vegyél egy párat, puha meleg legyen (rossz pulóvert is tehetsz bele pl dobozba) csak fedele legyen.

Plüssállatot adjál neki. Puha meleg dolgokat, ruhát, ruhaanyagot (nem tudom, tudsz-e varrni, vagy valaki a családban, én tudok, csak úgy tudok fogalmazni). Az enyémnek van bújója, egy nagy darab textil (kék, mert azt jobban látják a macskák) három oldalát bevarrtam, egy zsák. Csörgős dolgokat nem szereti.

Másik, kölyköknek szoktam javasolni, de ki lehet próbálni, egy vekker, ami ketyeg. Kölyköknek azért jó, mert az anyaállat szívverését utánozza. Ezt berakni vmi ruhába, és úgy betenni a vackába. Ki lehet próbálni.

Sok külföldi macskás oldalt követek facen, meg olvasok külföldiül macskákról, rengeteg olyan eset van, mint a tietek, utcai kolóniákból mentett macskák között. Ne aggódj!

2018. szept. 20. 22:01
 6/11 anonim ***** válasza:

Én nem fogadnék be új cicát. Nekem most négy macskám van, és nem játszanak egymással, kerülik egymást. Három kiscica kora óta van velünk (de nem egyszerre voltak kiscicák, egyikük az egyik lánycicám kölyke), és még így sem barátkoztak össze egymással, még az anya és kölyke sem bújnak össze. Megtűrik egymást, határozott sorrendben esznek, és ennyi, pedig mindegyik barátságos, szelíd. Úgyhogy úgy vélem, nincs semmi garancia arra, hogy egy új cica nem rontaná tovább a jelenlegi helyzetet.

Jó gazdik vagytok, emiatt ne aggódj. A macskáknak nincs szükségük arra, hogy egész nap abajgassák őket, amúgy is elég sokat alszanak, ha hagyják őket.

Nem könnyű egy felnőtt, félvad cicát megszelidíteni, de ne keseredjetek el. Fél év nem sok idő, 1-2 év múlva sokkal jobb lesz a helyzet, én úgy gondolom. Az éjszakai randalírozás is elmúlik majd.

2018. szept. 20. 23:42
 7/11 A kérdező kommentje:

Arról nincs infóm, hogy ő milyen státuszban volt ott a sok macska között. Annyit tudok, hogy voltak környékbeliek, akik kijártak etetni őket, illetve hogy kölykes macska volt, mikor befogták. Viszonylag kis termetű, rövidek a lábai, és alig volt 3 kg akkor (most 3,5 körül van), szóval nyilván nem egy bandavezér lehetett.

Bebújós kuckója van, mármint kartondoboz. Két oldala zárt, két oldalán vannak bejáratok. Mióta nálunk van, csak ebben hajlandó aludni, nem érdekli sem puha fekhely, sem "rendes" bebújós kuckó, hiába vettünk neki minden szipi-szupit. :) Befogás után is kartondobozban lakott, mármint kapott az ideiglenesnél egy kuckót, és onnan sokáig mozdulni sem volt hajlandó, enni is maximum a fejét dugta ki, ha elég közel volt a tál. Ha nem, inkább nem evett. Ezen azért mi már túl vagyunk szerencsére, a tálakat már elköltöztettem a fekhelye mellől, bár a konyháig még nem jutottunk el. :) De ha bármi megijeszti, akkor oda menekül vissza, amolyan pánikszobaként is funkcionál.

Macskamentát egyébként kaparófára szoktatásnál próbáltuk, de cseppet sem érdekelte.

Játékból is kapott sokfélét, de labdák semmilyen formában nem érdeklik, ha csörgős ha nem, az egér forma is csak akkor, ha szőrös. Mondjuk a normál méretű macskajátékokat pillanatok alatt eltüntette a lakás fekete lyukjaiban :), egy ikeás patkánya van, ami bejött. Azt néha elpofozgatja, de ritka.

Köszönöm a tanácsokat, ezt a feliwayt kipróbáljuk, meglátjuk, milyen hatása lesz. :) A másodcicát meg egyelőre elnapoljuk akkor, majd jövőre visszatérünk a témára, meglátjuk, addig hogy alakulnak a dolgok.

2018. szept. 21. 08:45
 8/11 anonim ***** válasza:

Ikeás patkány :DD

Amennyire tapasztaltam, itt a legolcsóbbak a játékok:

[link]

Ha ennyire a dobozban lakik a cicátok, akkor van még benne szorongás bőven. Sok sikert!

2018. szept. 21. 15:18
 9/11 anonim ***** válasza:
Macskának egy másik macsek a legjobb játéka. Ha társat akarsz neki akkor legyen egy fiatal nyugodt ivartalanított fiú cica.
2018. szept. 22. 03:58
 10/11 anonim ***** válasza:

Én biztos nem tartanám egyedüli macskaként. Nekem van 10 macskám, mind mentett macska,eleve félősek, legtöbb nagyon rossz helyről, bántalmazva volt.Egyesével kerültek hozzám, vagyis van köztük 1 testvérpár, és 2 cica együtt jött, már összeszokottan.De 6 külön jött.

Kezdeti karantén, oltások után fokozatosan szoktak a többihez, felügyelve.Komoly gond sosem volt.

Lényeges hogy mi milyen érzelmeket mutatunk nekik.Ha mi aggódunk, félünk,túl nagy dolgot csinálunk az egészből, akkor ők is így viselkednek.

Természetesen kell viselkedni, nem túlreagálni az összeszoktatást.

Főleg ha nincs elég idő vele foglalkozni, nem szabad kitenni annak, hogy magányos legyen. Mégha nem is játszanak együtt, nem fognak összebújni, akkor is már az is jó időtöltés, ha figyelik mit csinál a másik.

Az én 10 macskám-legidősebb 17 éves,legfiatalabb 2 éves, mind ivartalanított,közülük 2 nem alszik a többivel.Ők külön, de többihez közel.A többi össze-vissza gabalyodva alszik.Néha van kis vita, egy-két pofon, de nem tartós a vita, és nem vérre menő, és a rangsor is folyton változó köztük.De rengeteg a hancúr, játék is.

Vedd úgy, hogy megmentesz még egy kis életet.

2018. okt. 9. 16:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!