Macskáknál a chip-leolvasás hozhat-e negatív eredményt?
Orrom elött rakták be annó a cicámba a chipet (3.500 Ft). Eltűnt majd előkerült a cica. Összehasonlítottam a régi és új fotóját, 9 egyezés van (0 effektív eltéréssel). Viselkedésben teljesen ugyanazt kapom vissza a megkerült cicától, mint a régitől kaptam. Burukolástól-doromboláson át a dagasztásig (kb.20 egyezés). Teljesen természetesen jött vissza a cica, mint aki tudja hova tartozik. Szó nem volt óvatoskodásról, körbeszaglásról. Állatdoki szerint kb. annyi idős, mint hivatalosan az enyém, ugyanúgy lány cica értelemszerűen. Azaz minden adott az egyezéshez.
Majd végső bizonyítékhoz a chipolvasó nem jelez. Majd másik kettő se. Majd 7.500-ért röntgent kérek és röntgen szerint sincs chip a cicában.
Számomra négy lehetetlen variáció van:
(1) Be sem került a chip a cicába annó (valamiféle illuziónista becsapódás révén).
(2) Cica elvesztette valahogy a chipet.
(3) Különböző két cicáról van szó, minden hasonlóság ellenére. Mint a filmekben: "a valósággal való bármiféle egyezés csak a fantázia szüleménye".
(4) Meghalt a cicám eltünéskor és reinkarnálódott chip nélkül.
Ad-e bárki nullánál nagyobb százalékot, hogy sikeres chip-leolvasás hiányában is egy cicáról van csak szó?
A chiphez sajnos nem tudok hozzászólni,
De én is szürke cirmosokat szeretem.
Viszont én a farkân lévő mintáról tudtam megkülönböztetni.
Esetlesg arra nem emlékszel?
Mekkora területről készült a röntgen?
A chipet nem tudja elveszteni, viszont vándorolhat, lehet, hogy egészen máshol van, mint ahová beültették. (Ez nem az orvos hibája, különben is a leírás alapján szakszerűen ültette be.)
Elég meredek elképzelni, hogy valahogy kiszedték a macskából a chipet, ehhez azért eszközök kellenek, (tisztességes) orvos nem csinálja meg, illegális lenne - de az emberektől sajnos minden kitelik:S Illegálisan végülis megtehették:(
Ha nem chipes, azért valószínűbb, hogy mégsem ugyanaz a macska.
Ne haragudj, de el nem tudom képzelni, hogy nem ismered fel a saját macskádat. (Nekem világéletemben mindig egyszerű, tiszta fekete macskáim voltak, mégis kizártnak tartom, hogy akár fekete macskák közül ne ismerjek rá a sajátomra...)
#9-10:
A seben keresztüli távozás az jó ötletnek hangzik és azt is el tudom képzelni, hogy hegesedés nélkül gyógyult (vö.: macskák kilenc élete meg regenerálódási képességük). Ami gyengíti a dolgot, hogy cicák azért tudhatnak megsebesedni és viszont így távozó csipekről miért nincs szakirodalom a neten. Vagy én vagyok a világon az egyetlen cicatulajdonos néhány hasonszűrű kollégával, aki csipet rak a cicájába? Ezeke elképzelhetetlen dolgok nekem, de nem kizárhatók (valamilyen "csillagegyüttállás" mentén).
Ismétlem volt röntgen. A röntgen az állatorvos elmondása szerint teljes bizonyossággal megmondja van-e akár rossz mikrochip a cicában. Ha a karmába csúcszik le akkor is (túlzással élve).
Nekem is ez a tapasztalatom, hogy a cicák többféle arcot felvehetnek. Sőt fényképhegyeki bizonyítják ezt a cicámnál is. Azért nem tartom lényeges szempontnak én sem. Viszont kívülállónak látványos lehet az eltérés és könnyedén hozhat (esetleg hibás) ítéletet.
A farkán semmi extra nincs. Teljesen hagyományos, szabályos csíkos a farka. Durva eltérés (hogy pl.: fehér lenne most félrekufircolás nyomán) az nincs. Esetemben tehát a farok nem cáfol csak sajnos nem is bizonyít semmit.
Nem voltam ott röntgenkészítésnél (kizavartak), szerintem helyesen. Abszolút megbízom a dokiban. Ráadásul más tette be a chipet és most más olvasta le (rendelő is más volt).
A #8-ban írtam, hogy én biztos vagyok benne, hogy a saját cicám jött haza (meg rögtön a legelején írtam, hogy ugyanúgy lehetetlen eseménynek tartom, hogy ne az enyém legyen). És pont nem a külső jegyek alapján, noha azok is egyeznek, hanem minden más apró jel alapján (ezért sem akartam feltölteni képeket, +1).
Viszont a sikertelen chip-olvasást akkor is meg kéne tudni magyarázni, addig minden lehet és sajnos az én tévedésem egyelőre a legmagyarázhatóbb lehetőség, bármennyire biztos vagyok a dologban.
#14 Tény és való elkérhettem volna a felvételt (fel sem merült bennem, annyira sokkolt az egész sztori). Csak éppen nem tudom mit kellett volna hogyan keresnem, pláne 100% megbízhatósággal. Vannak dolgok amiket szkepszissel fogadok doktortól, a röntgenfelvétel kiértékelése biztosan nem tartozik közé. Előzetesen három chipolvasó készülék "csődölt be" és azt láttam, hogy nagyon aprólékosan a cica minden négyzetmilliméterén végigvitték.
De abban igazat adok, hogy (5)-dik lehetetlen eseményként fennforoghat a nem jó eredményt szolgáltató állatrendelői chip-olvasás is. A reinkarnációnál ez sem kisebb valószínűséggel van a pályán :)
Annyi fejlemény történt, hogy megnézhettem a tegnapi röntgent (számítógépben). Teljes alakos volt, tényleg nem látszott a chip (miután mutattak egy chipes röntgent). Kérdeztem ezt a dokit is, hogy fordulhat elő, hogy eltünik egy chip a cicából. Azt mondja két eset lehetséges:
(1) Rosszul adták be (csak a szőrébe).
(2) Ahol bement a chip ott kijött.
Amúgy egyébként sosem volt tesztelve a chip leolvasásilag. Most lett volna előszőr (és egyből élesben) alkalom rá.
Az egy érdekes kérdés érdemes-e cicába tenni chipet. Én úgy veszem észre az egész világ tesz rá, magasról, nagy ívben. Senki nem viszi dokihoz se a talált cicát, nem nézik chipre, merthogy nem szokás a macskát. Jobban járok, ha csinálok egy bilétát a nyakába, nagyobb haszont ígér.
Szerintem ezen ne is gondolkodj, legalábbis magamból indulok ki, ezer közül felismerném a cirmos macskámat, akár egy kis részletéből is. Viselkedés szempontjából pedig páratlan, ha puszit dobok felé odarohan és a számhoz nyomja a fejét hogy adjak neki puszit
Két lehetséges okot látok, hogy nem sikerült elég mélyre tenni a chipet és kijött/kiesett/kivakarta a cica
A másik a reinkarnáció
Pufibb azért lehet, mert biztos beköltözött valakihez erre a pár hónapra, akár egy idős néni aki szerette etetni, vagy egy cicarajongó aki nem akarta hogy éhes legyen és mindig volt a macska előtt kaja
De jó volt olvasni a soraidat így reggel, egy teljesen átaludt éjszaka után (végre), amikor én ébresztettem a cicámat (sosem volt még ilyen).
A chip nem azért kellene (nekem), hogy felismerjem a saját cicámat még nagyobb bizonyossággal, hanem ha befogják akkor tudják kihez tartozik, ahogy a kutyáknál is. Hogy lássák nem egy elaltatandó szerencsétlen sorsú jószág.
Az én hitem alapvetően megingott ebben a chip-témában (cicák esetére). Azt még csak felfognám, hogy tudhat hibázni az ember és rosszul adja be a chipet.
De az,
* hogy sosem esett át a cicám chipolvasáson teszt jelleggel sem, pl.: költözéskor nem derült ki, hogy nincs a cicában,
* hogy közfelfogás szerint chip biztosan nem lehet a cicában, de olyan szinten hogy eleve meg sem kísérlődik a chip-olvasás (az a chip-olvasás, ami annyira nem is triviális, hiszen ismétlik másik eszközzel is a biztos eredmény érdekében (röntgenbe torkollásról nem is beszélve). Ez így azért már súlyosabb (technikai és társadalmi jellegű) gond az ügyben.
Analógiában kb.arra emlékeztet a dolog, amikor komoly számítógépes rendszert vesznek/fejlesztenek drága pénzen, és vagy megkerülhető egyszerű módon vagy éppen három jólirányzott kalapácsütéssel kiváltható a funkció.
Abban a biztonság-tudatban van a világ, hogy 100%-os, triviális és egyértelmű a chip-elés. Pedig ugye távolról sem, főleg ebben az opcionális verziójában a cicáknál. Nem az újabb 3.500 forint a fájdalmas tehát az ismételt chip-beültetésben.
Abban igazad van, hogy ma még egy macskában 99% nem keresne chipet. De kutyákra is igaz, hogy a chip nem helyettesíti a bilétát, mert sokan nem fogják be + viszik állatorvoshoz (ez egy átlagembertől nem is várható el), de a bilétáról csak leolvas egy telefonszámot és megereszt egy telefont. Csak mivel a macska sokkal több szűk helyen mászkál, esetleg menekülnie is kell, a biléta felhelyezése is lehet veszélyes (mi pl. ezért bolhanyakörvet sem kockáztattunk meg, inkább spot-ont használtunk)
Szóval nincs tökéletes megoldás, a kiengedésben mindig van kockázat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!