A cicámnak letörtek a cirmai és az egyik barátom azt állítja, hogy a cicának a bajszát nem nevezhetem ciromnak, mert a "cirmos" a mintázatát jelöli. Igaza van neki? Én eddig mindig cirmának mondtam a cica bajszát.
Szóval ha azt mondod cirmos cica, elképzeled, hogy az egész testéből bajszok nőnek ki, vagy neked minden cica cirmos cica?
És hogy törtek le a bajszai? Felelőtlen gazdi vagy és kiengeded csavarogni, most meg csodálkozol, hogy hozzá tudnak nyúlni kegyetlen emberek? Ha ez történt, akkor én a helyedben nagyon elkezdenék félni, mert hatalmas veszélyben lehet az a macska. Először a bajszai, aztán a farka, aztán ki tudja mi... Ha le tudták vágni a bajszait, magához enged mindenféle jöttmentet, ez az életébe is kerülhet...
6-os: nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Persze nem kizárt hogy ez történt sem, de a kérdése nem erről szól.
A cirmos valóban a mintázatát jelöli, a bajsza pedig egyértelmű hogy bajusz.
Most attól, hogy minek nevezed a bajszát, nagyobb probléma az, hogy a macskának a bajsza az érzékszerve, a térérzékelésben is segít többek közt, meg tárgyak (egerek) érzékelésében, ha letörik (hogy tört le?), vagy levágják a bajszát, akkor amíg visszanő kicsit "vaksi" lesz, bizonytalan, esetleg kicsit támolyog majd. Jobban kell rá addig vigyázni.
Egyébként hogyhogy letört? Nem kihullott? Az egész szálról beszélünk, megtaláltad a padlón? Vagy a fele a bajuszszálnak ott maradt a macskában, a vége meg nincs meg?
Ha levágta valaki az gusztustalan. Ha magától letört, vitaminhiánya lehet. Ha kiesett az egész szál bajusz, az normális, olyan, mint a hajhullás nálunk.
Azt hogy "vaksi" lesz azért írtam, hogy valahogy érzékeltessem nem arra gondoltam szó szerint, hogy nem fog látni. Csak úgy vettem le, hogy gyerek vagy, és nem akartam túlbonyolítani.
A térérzékelésben igenis segít a bajusz. Bizonytalan lesz nélküle a macska. Így már jó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!